Rasipanje naših para, bez polaganja računa

Monitorovi izvori kažu da ministar Ivan Brajović sa suprugom i pratnjom boravi na višednevnom kružnom putovanju Kina – Indonezija – Bali – Makao – Kina. Pa kući. Budući da su im svi troškovi plaćeni, ako prirodne ljepote Azije razgledaju deset dana i ne kupuju puno poklona, kući se vrate sa deset hiljada eura
61 pregleda 8 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2016. 19:47h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije usvojio izvještaj generalnog sekretara Siniše Stankovića o trošenju novca parlamenta za prethodnu godinu.

Prvi put o skupštinskim troškovima izjasniće se plenum.

Zanimljivo je da slično interesovanje za finansijske detalje Odbor nije pokazao nikada ranije, iako su razne stavke u spisku skupštinskih troškova nicale i rasle godinama.

Izvještaj nije prošao zahvaljujući glasovima poslanika DPS-a, Pozitivne, Bošnjačke stranke, SNP-a i Damira Šehovića. Uglavnom bivši partijski i koalicioni partneri, dakle, riješili su da bivšem predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću temeljno pretresu račune.

Mnogo prije nego se savez DPS-a i SDP-a raspao, negdje od vremena kad je počelo da škripi u koalicionim odnosima i kad je šef DPS-a Milo Đukanović počeo da se žali na ,,parlamentarnu diktaturu” krenule su u podobnim medijima priče o skupštinskim troškarenjima.

Hvale vrijedna je briga poslanika o državnom novcu. Samo da su ikada istu posvećenost pokazali kad se razmatraju troškovi Vlade.

Više od pola skupštinskog budžeta za putovanja – 363 hiljade eura - u budžetu za 2016. predviđeno je samo za putovanja činovnika iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na primjer, za službena putovanja treba tokom ove godine, kako je predviđeno da potoši oko 82 hiljade eura.

Ako se letimično pogleda do kojih sve krajeva svijeta i sa kolikom svitom stiže ministar Branimir Gvozdenović, savršeno je jasno da toliko novca ne može da mu potkrpi ni nekoliko mjeseci.

Naši stručnjaci za turizam, uprkos dometima 21. vijeka i činjenici da je u toj oblasti internet postao glavno sredstvo za komunikaciju, uporno preferiraju obilaske raznoraznih sajmova. Što da se ne prošeta, kad se može.

Monitorovi pouzdani izvori iz Vlade objašnjavaju da dnevnice za službena putovanja ministrima i drugim činovnicima često služe kao izvor zarade neuporedivo značajniji od plate.

Za putovanja po Evropi dnevnica im je 300 eura, za Sloveniju, Srbiju i druge zemlje bivše SFRJ 180, za Kinu dvjesta eura, za Indoneziju 400 i tako dalje. Podrazumijeva se da odsijedaju u luksuznim hotelima i voze se najboljim avionskim linijama.

Trenutno su među Vladinim službenicima posebno u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, što će reći u redovima Socijaldemokrata Ivana Brajovića, hit putovanja u Kinu. Vjerovatno osmatraju auto-puteve.

Izvori Monitora, bliski Vladi, kažu da ministar sa suprugom i pratnjom boravi na višednevnom kružnom putovanju Kina – Indonezija – Bali – Makao – Kina. Pa kući. Budući da su im svi troškovi plaćeni, ako prirodne ljepote Azije razgledaju deset dana i ne kupuju puno poklona, kući se vrate sa deset hiljada eura. A, oni putuju često i ostaju duže od deset dana...

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM BROJU MONITORA

Bonus video: