Zloupotreba su i sitno i milioni

Koordinator programa u CGO Nikola Đonović, kaže da “ iznos nije važan, već način rada, a onaj ko je spreman da zloupotrijebi manja sredstva vrlo vjerovatno to radi i na drugim nivoima i sa većim sredstvima”
17 komentar(a)
Ivan Brajović, Mićo Orlandić, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Mićo Orlandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2016. 06:37h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) očekuje od Tužilaštva da utvrdi da li je bilo zloupotrebe državnih resursa od strane Socijaldemokrata Crne Gore i njenih funkcionera u Direkciji za željeznice, kao što to sumnja poslanik Mladen Bojanić na osnovu dokaza koje je predao VDT-u.

Bojanić je prošle sedmice objavio račun od 389,25 eura, iz hotela “Ramada”, koji se tiče zakupa konferencijske sale i druge troškove koji su nastali 14. januara 2016. godine, koji se prvo odnosi na SD Crne Gore pa kasnije na Direkciju za željeznicu.

Direkcija je dio Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem čelu je Ivan Brajović koji je i predsjednik SD. Gradski odbor SD imao je izbornu konvenciju 14. januara u hotelu “Ramada”, za šta postoje javno objavljeni podaci.

Uz ovaj, Bojanić je tužilaštvu dostavio i izvod iz državnog trezora, koji se takođe odnosi na Ministarstvo saobraćaja - Direkciju za željeznice, od 565 eura za troškove takođe “Ramade”. Na računu je datum od 23. jula 2015. godine, a sjednica inicijativnog odbora SD glavnog grada bila je u hotelu “Ramada” dan ranije.

SD i Direkcija su to demantovali, a Brajovićeva partija je zaprijetila i tužbom.

Koordinator programa u CGO Nikola Đonović, kaže da “ iznos nije važan, već način rada, a onaj ko je spreman da zloupotrijebi manja sredstva vrlo vjerovatno to radi i na drugim nivoima i sa većim sredstvima”.

"Zato je neophodno otkriti i objaviti sve ovakve slučajeve, kako bi se moguće zloupotrebe u budućnosti spriječile. Transparentni rad ministarstava i pratećih direkcija mora biti njihova svakodnevica, proaktivnost u objavljivanju svih dokumenata mora postati praksa, kako bi se sredstva građana vraćala u njihovu korist i u poboljšanje njihovog standarda bilo da se radi o deset, 100, 1000 ili milion eura. A političari koji jedno zagovaraju javno a drugo primjenjuju u praksi, treba da postanu prošlost crnogorskog političkog sistema, ma kojoj političkoj grupaciji pripadali,”, rekao je on.

Đonović kaže da se od nadležnih organa očekuje da se slučaj u koji je umiješan SD procesuira, a da SD preuzme političku odgovornost.

CGO: Partije grade moć na zloupotrebi državnih resursa

"Zloupotreba državnih resursa u privatne/partijske svrhe je do te mjere postala raširena da se stiče utisak da nema granica između partijskih ili privatnih i državnih fondova", rekao je Nikola Đonović (CGO).

On kaže da većina partija na taj način gradi moć i uticaj, a ne na osnovu bilo koje ideologije ili principa koje retorički zastupaju.

"I to se ne dešava samo u vrijeme predizbornih kampanja, već kontinuirano, odnosno radi se o sistemskom pristupu zloupotrebe državnih resursa, koji je svjestan, isplaniran i bez ikakve griže savjesti a što svakako Tužilaštvo treba da uzme u obzir kao otežavajuće okolnosti prilikom procesuiranja svakog pojedinačnog slučaja", kaže aktivista CGO.

Bonus video: