Lider u regionu po potpredsjednicima

Suprotno ekonomskom standardu koji u praksi pada, broj vicepremijera polako i sigurno raste. Prije nekoliko mjeseci bila su četvorica - Duško Marković (DPS), Igor Lukšić (DPS), Rafet Husović (Bošnjačka stranka) i Vujica Lazović (Socijaldemokrate). Trenutno ih je petorica, a na putu je i šesti kandidat
99 pregleda 13 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2016. 06:37h

Kao što premijer Milo Đukanović voli da kaže da je Crna Gora lider u regionu po “ekonomskom rastu i političkoj stabilnosti”, to zasigurno može biti po broju potpredsjednika crnogorske Vlade.

Jer, suprotno ekonomskom standardu koji u praksi pada, broj vicepremijera polako i sigurno raste. Prije nekoliko mjeseci bila su četvorica - Duško Marković (DPS), Igor Lukšić (DPS), Rafet Husović (Bošnjačka stranka) i Vujica Lazović (Socijaldemokrate). Trenutno ih je petorica, a na putu je i šesti kandidat.

Sem Markovića i Lazovića, novoizabranog vicepremijera, a bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića (DPS) i Husovića, od prije dvije nedjelje prvi uz premijera je i predstavnik dijela opozicije Milorad Vujović.

On je to mjesto dobio na osnovu Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne izbore, jer su potpredsjednici članovi užeg kabineta, koji donosi važne odluke za rad Vlade. Među njima su i one o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve, po ocijeni opoziije i MANS-a, često zloupotrebljavanje za potrebe DPS-a i njihovih saveznika.

Šestu fotelju uz premijera dodaće i za Azru Jasavić, koju je predložilo Predsjedništvo Pozitivne. To je nagrada premijera što su podržali Vladu, što je i sam potvrdio tvrdnjom da im “zasluženo pripada zbog iskrene želje da doprinesu očuvanju stabilnosti i demokratskom razvoju Crne Gore”.

Ugledni crnogorski novinar Mustafa Canka kaže da će “jedna ovako široka Vlada, svojevrsni eksperiment u naredna četiri mjeseca, biti upamćena i po velikom broju vicepremijera”. “I po tome ćemo biti lider u regionu. Svojstveno je to, inače, Crnoj Gori, gdje je odavno rečeno da je “čovjek funkcija”, te da je „gram vlasti bolji od kila masti“, kaže Canka za “Vijesti”.

Članice EU, Slovenija i Hrvatska imaju tri, odnosno dva potpredsjednika, dok Srbija i Makedonija imaju po četiri, Kosovo dva, a Albanija samo jednog vicepremijera.

U bivšoj Vladi Aleksandra Vučića potpredsjednici su bili zaduženi za spoljnu politiku, saobraćaj, za državnu upravu i za turizam. Oni su iz stranaka koalicionih parneta SNS-a. Tako je i u Podgorici, sem što je posao dijela Đukanovićevih potpredsjednika nepoznat. Osim Markovića, koji vodi politički sistem, unutrašnju i spoljnu polititiku, formalno zaduženje ima Husović - regionalni razvoj. Vujica Lazović nadležan je za ekonomsku politiku i finansijski sistem, dok posao Petra Ivanovića, Miša Vujovića i buduće potpredsjednice nijesu poznati.

“Najava predlaganja, čak šestog po redu potpredsjedika i to na period od najviše pet mjeseci do isteka mandata Vlade, je neracionalna više i od organizovanja posebne sjednice Skupštine na Cetinju, da bi se čula dva desetominutna izlaganja. Sve to u situaciji kada je parlamentu, koji treba da za manje od dva mjeseca raspravi stotine akata, dragocjen svaki minut, a ne dan”, kaže predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP).

On kaže da i novi predlozi , kao i za dosadašnje potpredsjednike, imaju sličnu pozadinu.”Radi se o tome da je, i po riječima predsjednika Vlade, svako dobio šta je 'zaslužio'. I samo tako treba posmatrati najavu povećanja broja članova Vlade od čega neće biti veće koristi za nju, a za građane svakako nimalo”, dodaje Damjanović.

Canka: Biti prvi do Mila, jelte, nije mala stvar

“Nagrađivanje funkcijom političkih partnera najbezbolnije je rješenje za predsjednika Vlade. A biti prvi do Mila, jelte, nije mala stvar. Javnosti ostaje još da odgonetne ko je od svih njih prvi potpredsjedni/ca Vlade. Sve to u situaciji kada je vicepremijer i predstavnik “trojke”, koja je potpisala Sporazum o organizaciji fer i slobodnih izbora, a koji je nevoljno prihvaćen od najveće stranke.

Time se, suštinski, nastoji minimizirati značaj njegovog imenovanja, jer, svakako, nije isto biti jedan od tri ili jedan od šest potpredsjednika. Takođe se gubi na važnosti činjenica da će, makar to bilo i u ovom prelaznom periodu, jedna žena, nakon profesorice Đurović, opet biti vicepremijerka,” kaže Mustafa Canka.

Bonus video: