Iz SD tražili da račun ide Direkciji za željeznice

“U prilogu je račun kako ste i tražili na Direkciju za željeznice”
127 pregleda 38 komentar(a)
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Facebook
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.06.2016. 10:16h

U dokumentaciji koju je nezavisni poslanik Mladen Bojanić dostavio Tužilaštvu u vezi sa aferom u kojoj je državna Direkcija za željeznice plaćala račune za konvencije Socijaldemokrata (SD) u hotelu “Ramada”, su i dopisi iz kojih se vidi kako rukovodstvo SD traži od uprave hotela da račune naslovi na Direkciju za željeznice.

U jednom od dopisa od 20. januara ove godine, u koji su “Vijesti” imale uvid, iz uprave hotela odgovaraju na raniji zahtjev funkcionera Socijaldemokrata i savjetnika potpredsjednika vlade Vujice Lazovića, Emila Durumbašića od 13. januara. U njemu se navodi: “Dragi Emile, shodno dogovoru u prilogu se nalazi račun kako ste i tražili na Direkciju za željeznice. Obračunato je i ozvučenje od 75 eura + PDV”, navedeno je u tom dopisu uprave “Ramade” uz molbu za potvrdu iznosa kako bi mogli zatvoriti račun.

Durumbašić, koji je u aprilu ove godine imenovan za poslovnog direktora SD, a savjetnik Lazovića je od decembra prošle godine, u odgovoru potvrđuje iznos fakture.

Bojanić je prije tri dana javnosti pokazao račun iz hotela “Ramada” koji se odnosi na zakup konferencijske sale i druge troškove koji su nastali 14. januara 2016. godine, koji se prvo odnosi na SD Crne Gore pa kasnije na Direkciju za željeznicu. Iznos računa je 389,25 eura.

Ova Direkcija je dio Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem čelu je Ivan Brajović koji je i predsjednik SD. Godišnji budžet Direkcije je 12,6 miliona eura i njene obaveze su održavanje i unapređenje željezničke infrastrukture.

Gradski odbor SD imao je izbornu konvenciju 14. januara u hotelu “Ramada”, za šta postoje podaci i fotografije na njihovom sajtu i Fejsbuk profilu.

Bojanić je tužilaštvu dostavio još jedan papir - izvod iz državnog trezora, koji se takođe odnosi na Ministarstvo saobraćaja - Direkcija za željeznice, od 565 eura za troškove prema hotelu “Ramada”. Na računu je datum od 23. jula 2015. godine, a sjednica inicijativnog odbora SD glavnog grada bila je u hotelu “Ramada” dan ranije.

Iz SD proteklih dana nisu odgovarali na pozive iz “Vijesti”, a u saopštenjima su dokumenta i navode Bojanića nazivali “smješnim pokušajima diskreditacije”, najavljujući tužbu. Iz Direkcije za Željeznice su prije dva dana “sa indignacijom” odbacili optužbe da su plaćali račune SD, tvrdeći da su sve skupove u “Ramadi” platili, i najavili da će dokumentacije o tome biti dostupna svima.

“Vijesti” su juče od Direkcije tražile zaključke, zapisnike i spiskove učesnika sa okruglih stolova ili drugih događaja koje su organizovali u hotelu 22. i 23. jula prošle godine i 14. januara ove godine, kao i kopije računa o plaćenim uslugama tom hotelu.

Bonus video: