Vujošević: Razarajuća partitokratija, nepotizam i korupcija ozbiljna prijetnja održivosti Crne Gore

"Danas, nažalost, možemo konstatovati da je osim na spoljnopolitičkom planu, Crna Gora u drugim oblastima nastavila da se kreće poput raka - unazad i uspravno. Prenebregavanje pravednosti i socijalne pravde razara naše fundamentalne vrijednosti i prije svega patriotiozam naših građana", kazao je Vujošević
163 pregleda 22 komentar(a)
Ilija Vujošević, Foto: Sdp.co.me
Ilija Vujošević, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 04.06.2016. 10:08h

Razarajuća partitokratija, nepotizam i korupcija, uključujući i onu političku, kao i rasprodaja svega što su naše generacije prije nas mukotrpno stvarale, ozbiljna su prijetnja održivosti Crne Gore, a konsekvento i njenom suštinskom suverenitetu, kazao je na svečanoj konvenciji "Decenija proglašenja nezavisnosti i Dan SDP-a" prvi predsjednik ujedinjene SDP Ilija Vujošević.

Vujošević je istakao da je na današnji dan prije deset godina vraćena nada da će se obnovom nezavisnosti u Crnoj Gori presijći brojni gordijevi čvorovi koji su opterećivali zemlju.

"Danas, nažalost, možemo konstatovati da je osim na spoljnopolitičkom planu, Crna Gora u drugim oblastima nastavila da se kreće poput raka - unazad i uspravno. Prenebregavanje pravednosti i socijalne pravde razara naše fundamentalne vrijednosti i prije svega patriotiozam naših građana", kazao je Vujošević.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je SDP utemeljila svoja uvjerenja u djela:

"A kada to učinite čeka vas težak, ali častan život, te zato SDP može reći da je kao jedina crvena građanska nit koja je časno trajala četvrt vijeka na pravoj strani istorije, zaslužila pravo da traje".

On je kazao da je pred SDP-om zbog obmanutih želja i nada mnogih građana, da uradii još mnogo povodom socio-ekonomskog stanja u državi, jer se narod ne smije rastočiti u ovim nejednakostima.

Krivokapić je istakao da je u Crnoj Gori kao državi, ali i u životu uvijek bilo lakše pobijediti druge, nego same sebe, te da je zato NATO koji je vratio mir u Evropi i na Balkanu, previlegija za Crnu Goru:

"On je zajednica vrijednosti u kome je vladavina prava vrhovna vrijednost. Zbog toga Crna Gore mora biti svima dostojan partner".

Krivokapić je istakao da je nekima država sredstvo. Kako je kazao za SDP je obaveza da "naša kuća bude sigurna i treba da obezbijedimo slobodu u Crnoj Gori za sve bez obzira na različitosti".

"Pred nama je nova velika pobjeda Crne Gore, a to je složna Crna Gora, Crna Gora razvoja, stvaranja gdje nećemo biti samo sluge, već stvaraoci, gdje nećemo praviti rast bez razvoja, i otvarati fakultete koji služe njima, a ne mladosti. Mjera Crne Gore treba da bude razvoj mladosti, one koja će ostati i vratiti nam se, a ne odlaziti, jer nam ne treba prazna Crna Gora. Samo ukoliko bude pravična, slobodna i nezavisna, može biti vječna Crna Gora", rekao je Krivokapić.

Predsjednik političkog Savjeta SDP Rifat Rastoder kazao je da sa posebnim osjećajem časti i zadovoljstva pozdravlja sve prisutne na Cetinju, koje je u mutnim devedesetim znalo da sačuva obraz Crne Gore.

On je istakao da "današnja Crna Gora zasigurno ni za nas koji smo joj posvetili najveći dio svog životnog umijeća i čitavog bića nije ona Crna Gora koju smo sanjali".

Kako je kazao želi da vjeruje da se ne smije pristati na ponavljanje grešaka iz ne tako davne prošlosti kada su se zbog gospodara Crne Gore olako odricali čak i njeni izvorni tvorci. On je dodao da je neophodno građanima ponuditi adekvatnu i konkretnu alternativu dosadašnjem načinu vršenja vlasti.

Kad je uloga SDP-a u pitanju, Rastoder je naveo da je ona kroz vrijeme svog trajanja bila i ostala izvorno državotvorna, izvorno proevropska i uvijek multietnička, multivjerska i multinacionalna kao i antiratna i antifašistička partija.

Mirko Stanić je pozdravljajući prisutne istakao zadovosljstvo što se skup održava na Cetinju u kojem su formirani SDP, ali i LSCG i da mu je zadovoljstvo da među prisutnima ima puno saboraca koji su se devedesetih zajedničkim snagama borili za demokratsku i evropksu Crnu Goru.

Bonus video: