Vlada i dalje neće referendum o ulasku u NATO

"Rusija, dugogodišnji saveznik Crne Gore, ne treba da se miješa u planove o ulasku u NATO"
46 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2016. 20:52h

Vlada je ostala pri stavu da nema potrebe da se organizuje referendum o ulasku u NATO što Moskva zahtijeva, jer Crna Gora pridruživanjem alijansi neće naškoditi svom suverenitetu, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Pejanović-Đurišić u intervjuu agenciji Rojters navodi da očekuje da Crna Gora postane punopravna članica NATO narednih mjeseci.

Ona je kazala da Rusija, dugogodišnji saveznik Crne Gore, ne treba da se miješa u planove o ulasku u NATO. Dodala je i da svaka država treba da gleda svoj posao.

"Što se tiče Crne Gore, mi imamo svoje ciljeve, NATO ima svoju politiku proširenja i nijedna država ne treba da interveniše u tom procesu", rekla je Pejanović-Đurišić.

Rojters navodi da je crnogorska obala doživjela priliv ruskog novca, kroz kupovinu kuća i turiste, od kada se Crna Gora odvojila od Srbije.

Rojters dodaje da su odnosi sa Rusijom nelagodni zbog želje Crne Gore da se integriše sa Zapadom, i da su veze pogoršane od pridruživanja sankcijama koje je EU uvela Moskvi zbog Ukrajine.

"Postoji pogrešna percepcija da je crnogorska ekonomija zavisna od Rusije. Možda je tako izgledalo prije 10 godina. U međuvremeno nije bilo velikih investitora iz Rusije, čak ni u turizmu", rekla je ministarka odbrane.

Ona je rekla i da se ne boji da će Rusija povući prema Crnoj Gori poteze kakve je povlačila prema baltičkim državama.

"Nismo susjedne zemlje, i ti slučajevi se ne mogu porediti", rekla je Pejanović-Đurišić.

Pejanović-Đurišić je kazala da Crnogorci ostaju podijeljeni u vezi sa NATO integracijama, da su mnogi još bijesni zbog bombardovanja Srbije 1999. kojim je zaustavljeno eničko čišćenje Albanaca na Kosovu.

Rojters u tekstu podsjeća da je Crna Gora u decembru dobila poziv za članstvo u NATO-u, za šta je Rusija kazala da može potpaliti geopolitičke tenzije u Evropi.

Premijer Milo Đukanović nedavno je kazao da će o referendumu odlučiti novi saziv parlamenta koji će biti formiran nakon izbora u oktobru.

Bonus video: