Tehnički propusti u izbornom procesu mogu izazvati političke probleme

Danilović je rekao da je u građenju izbornog povjerenja važna saradnja sa EU isto kao i političkim partijama opozicije i pozicije
1 komentar(a)
Goran Danilović, Mitja Drobnič, Foto: Mup.gov.me
Goran Danilović, Mitja Drobnič, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 02.06.2016. 14:10h

Tehnički propusti u izbornom procesu mogli bi izazvati političke probleme, stoga je posebno važna uloga Ministarstva unutrašnjih poslova u pripremi biračkog spiska i profesionalan rad Državne izborne komisije (DIK), ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović na današnjem sastanku sa Mitjom Drobničem, šefom Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Tokom sastanka Delegacija EU u Crnoj Gori upoznata je sa daljim planovima i radom MUP-a i predstojećim koracima u izgradnji izbornog povjerenja.

Danilović je najavio da će zatražiti sprovođenje pilot projekta kojim bi se predhodno testirala tehnička pripremljenost za izborni proces.

Drobnič je ukazao na značaj međuinstitucionalne saradnje MUP-a i DIK-a kako bi se obezbijedilo uspješno organizovanje izbora.

Danilović je rekao da je u građenju izbornog povjerenja važna saradnja sa EU isto kao i političkim partijama opozicije i pozicije. On je podsjetio na inicijativu za formiranje Koordinacionog tima za praćenje sprovođenja obaveza MUP-a za održavanje fer i slobodnih izbora. U radu tog tima trebalo bi da učestvuju, pored predstavnika Ministarstva i članovi tri nevladine organizacije, DIK-a i poslanici iz pet najvećih klubova kojima je nedavno upućen taj prijedlog.

"Najvažnije je obratiti pažnju da je u izvornim registrima sve u redu, a tu spadaju baze podataka o državljasntvu, prebivalištu, mjestu rođenja, registar umrlih. Nijesu stanice za elektronsku identifikaciju garant fer izbora, već sređen birački spisak i profesionalan rad DIK-a”, kazao je Danilović.

Druga tema sastanka bila je reforma javne uprave.

Iz Delegacije EU su kazali da je važno da bude završena Strategija reforme javne uprave. Kao posebno važan segment reforme istakli su racionalizaciju javne uprave. Takođe je naglašen značaj jačanja sigurnosti granica za šta će EU Crnoj Gori pružiti sektorsku podršku budžetu u iznosu od 20 miliona eura.

Danilović je Drobniča upoznao sa inicijativama koje je uputio ka Vladi i istakao da je, kao i predhodni ministar Raško Konjević, od direktora policije Slavka Stojanovića tražio da se utvrdi komandna odgovornost u radu policijskih službenika tokom protesta 24. oktobra.

“Sa tim neriješenim stvarima ne možemo ući u izborni proces. Dok ne utvrdimo odgovornost u ovom slučaju, nemamo pravo da kažemo da je sve u redu sa bezbjednošću u Crnoj Gori. Nije pametno da se bilo ko krije iza zajedničkog djelovanja”, rekao je Danilović.

Bonus video: