Marovića mogu izbaciti zbog brukanja partije

Član se može isključiti zbog djela kojim se šteti ugledu partije
101 pregleda 48 komentar(a)
Svetozar Marović, Milo Đukanvoić, Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Milo Đukanvoić, Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2016. 05:17h

DPS bi mogao da predsjednika Političkog savjeta Svetozara Marovića na osnovu statuta isključi iz partije jer je nanio ozbiljnu štetu ugledu partije.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović u utorak je rekao da će DPS o Maroviću, koji je priznao da je učestvovao u kriminalnim radnjama u Budvi, odlučivati odgovorno i u skladu sa Statutom partije.

Prema Statutu DPS-a, isključenje iz partije se izriče za članstvo, djelovanje i kandidaturu u drugoj partiji, davanje potpisa podrške drugoj partiji ili nezavisnom kandidatu bez saglasnosti nadležnog organa DPS-a.

Iz DPS-a se isključuje, stoji u Statutu, zbog kršenja statuta partije, nepoštovanje obaveza odbornika, odnosno poslanika.

Iz partije se mogu isključiti članovi koji su djelovali u suprotnosti s osnovnim principima partije. Prema statutu, ti principi su zaštita i unapređenje ljudskih prava i sloboda, republikansko uređenje i građanska parlamentarna demokratija, očuvanje i afirmacija državnog identiteta i suvereniteta Crne Gore, regionalna saradnja i integracija u evropske i evroatlantske strukture, vladavina prava. Među principima su i razvoj tržišne privrede i zaštita svojine, afirmacija antifašizma kao civilizacijske tekovine savremenog svijeta, socijalna pravda i društvena solidarnost, čiji je garant država i zaštita marginalizovanih grupa, suverenitet građana, zaštita prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu s međunarodnim standardima i tradicijom međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori. Među osnovnim principima DPS-a su i afirmacija zastupljenosti pripradnika manjinskih naroda u organizovanju partije na svim nivoima, zaštita i unapređenje životne sredine, decentralizacija i ravnomjeran regionalni razvoj, afirmacija rodne ravnopravnosti.

Iz Đukanovićeve partije se član može isključiti i zbog ponašanja ili djela kojem se nanosi ozbiljna šteta ugledu partije. Marović je potpisao sporazum o priznanju krivice, priznajući tako da je učestvovao u poslovima u kojima je država oštećena za više miliona eura.

Bonus video: