"Demos neće prisustvati novoj degradaciji parlamenta"

Kako su naveli, planirani izbor predsjednika Skupštine, i to nekoliko mjeseci prije njenog raspuštanja, liči na „završno razvezivanje mašnice korupcionaškog paketa, izkojeg su se etapno usmjeravali opozicioni glasovi za spašavanje vlasti DPS - u Nikšiću, Podgorici, na državnom nivou“
77 pregleda 12 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 01.06.2016. 11:10h

Poslanici Demosa neće učestvovati na današnjoj sjednici parlamenta jer, kako je saopšteno iz te stranke, neće da prisustvuju novoj degradaciji te institucije.

„Zbog dubokog respekta prema narodnoj skupštini, Demos neće danas prisustvovati farsično-korupcionaškom neukusu, zapravo novoj, ogoljenoj degradaciji visoke državne institucije“, poručili su iz te partije.

Kako su naveli, planirani izbor predsjednika Skupštine, i to nekoliko mjeseci prije njenog raspuštanja, liči na „završno razvezivanje mašnice korupcionaškog paketa, iz kojeg su se etapno usmjeravali opozicioni glasovi za spašavanje vlasti DPS - u Nikšiću, Podgorici, na državnom nivou“.

Iz Demosa su ocijenili da je permanentna degradacija, prije svega političko-ekonomskog, ali i ukupnog javnog života u Crnoj Gori, dobila nove pojavne oblike, ovog puta sa epicentrom u državnom parlamentu.

„Umjesto uloge nezavisne grane vlasti i najveće političko kontrolne institucije u zemlji, Skupština izvjesno postaje mjesto ogoljene političke manipulacije vladajuće partije, i zato poprište najnižeg političkog kiča“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Demokratska partija socijalista, iako svjesna ukupnog karaktera te političke operacije, posebno svjesna u svakom pogledu nedoraslog formata dogovorenog kandidata za predsjednika skupštine, svjesno nanosi težak udarac potrebnom dignitetu najviše narodne institucije.

U Demosu smatraju da, ako je vladajuća stranka morala, prema svom poimanju politike, da nekome klijentelistički nadoknadi prethodne usluge, parlament nije nikako smio biti koleteralna šteta čitave operacije.

„U uslovima poniženog i simbolički poništenog parlamenta, Demos će pretežno ignorisati tijela parlamenta, učestvujući jedino povodom razmatranja tema od socijalnog značaja i odlučivanja o značajnijim zakonskim aktima“, kaže se u saopštenju Demosa.

Kako navode, instaliranjem, opet s elementima političko izborene korupcije, još jednog pseudo predsjednika na najvišim državnim funkcijama, vrh vladajuće partije ponovo izražava opsesivnu težnju da uguše svaki oblik nezavisnosti institucija, pa i onaj posebno važan, skupštinski, koji je, iako sa velikim zakašnjenjem, pokazivao tendencije potrebne demokratske autonomnosti.

„Demos podsjeća javnost da je održano opoziciono obećanje da Pozitivna Crna Gora neće biti u vladi izbornog povjerenja dio opozicije ili na kvoti opozicije već sastavni, na zaslugama opstajanja vlasti DPS-a, dio, odnosno satelit, iste vlasti“, navodi se u saopštenju.

Iz Demosa su pozvali na saradnju sve demokratske subjekte sa političke i ukupne društvene scene.

„Pozivamo na ozbiljnu i kolegijalnu saradnju, uprkos i mogućim razlikama, kako bismo u zajednički ostvarenim uslovima za fer izbore postigli pobjedu demokratske opozicije kao primarnog uslova za hitnu dekriminalizaciju zemlje i početak velike političke, ekonomske, demokratske i moralne reforme Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: