Grdinić: DAMAR da objavi upitnik istraživanja o NATO

On je dodao da DAMAR objavljuje podatak da oko 77% građana smatra da će Crna Gora postati članica NATO, iako bi istovremeno oko 45% građana podržalo tu opciju na referendumu
153 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Grdinić, Foto: Pokret za neutralnost
Nikola Grdinić, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 01.06.2016. 09:32h

Nakon više otkrivenih prevara vezanih za ispitivanja javnog mnjenja o članstvu Crne Gore u NATO, afere "Depeša" i lažiranih podataka o podršci članstvu, te sugestivnosti pitanja u istraživanju Ipsosa, postoji osnovana sumnja da se isti problem dešava ponovo, saopštio je član Pokreta za neutralnost Nikola Grdinić.

"Najvažnije spoljno-političko pitanje za našu zemlju nećemo prepustiti slučaju. Zato za početak zahtijevamo od DAMAR-a da objavi upitnike najnovijeg istraživanja, kako bi se otklonila sumnja na ponovnu sugestivnost pitanja. Smatramo da svi objavljeni podaci predstavljaju posledicu konstantnog medijskog pritiska i jednostranog izvještavanja o uslovima i napretku Crne Gore na putu ka NATO-u", kazao je Grdinić.

On je dodao da DAMAR objavljuje podatak da oko 77% građana smatra da će Crna Gora postati članica NATO, iako bi istovremeno oko 45% građana podržalo tu opciju na referendumu.

"Kako onda objasniti ovih 77%, osim kao stvaranje lažne medijske slike da je pitanje ulaska u NATO već riješeno ili možda manipulaciju kroz upitnik?", pitao se Grdinić

"Pitamo DAMAR, ako biste u okviru upitnika obavijestili ispitanike da nam takozvanom "Irskom klauzulom" Lisabonskog ugovora, EU obezbjeđuje sistem kolektivne bezbjednosti, čak i sad u fazi pristupnih pregovora, da li mislite da bi preko 58% ispitanika smatralo da članstvo u NATO ubrzava EU integracije? Još jednom apelujemo na građane da ne nasijedaju na manipulativne ankete, te da shvate da su oni ti koji treba da donesu odluku o ovom pitanju, na referendumu, bez sugestija ijedne istraživačke agencije te drugih subjekata" kazao je Grdinić.

Bonus video: