Šabović: Pitanje Đukanoviću je u skladu s Poslovnikom

On je ukazao da u Poslovnik propisuje da “ako smatra da postavljeno poslaničko pitanje nije u skladu sa odredbama ovog poslovnika ili je postavljeno licu koji nije član Vlade, predsjednik Skupštine će na to upozoriti poslanika i pozvati ga da svoje pitanje uskladi sa tim odredbama”
85 pregleda 12 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2016. 15:07h

Poslanik Socijaldemokratske partije, Džavid Šabović kazao je da je pitanje koje je postavio premijeru Milu Đukanoviću u skladu sa Poslovnikom i ocijenio da se u Crnoj Gori ukida to pravo narodnih predstavnika.

Predsjedavajući Skupštinom Milutin Simović nije, na premijerskom satu, uvrstio pitanje Šabovića koji je pitao premijera hoće li kazniti ili nagraditi Svetozara Marovića koji je priznao nekoliko krivičnih djela.

Šabović je, na konferenciji za novinare, rekao da se poslije desetak dana vidi zašto je Đukanoviću trebalo da izvrši udar na parlamentarizam kupovinom poslanika.

„Ukida se pravo narodnih predstavnika na riječ-pitanje“, ocijenio je Šabović.

On je ukazao da u Poslovnik propisuje da “ako smatra da postavljeno poslaničko pitanje nije u skladu sa odredbama ovog poslovnika ili je postavljeno licu koji nije član Vlade, predsjednik Skupštine će na to upozoriti poslanika i pozvati ga da svoje pitanje uskladi sa tim odredbama”.

Šabović je naveo da je pitanje koje je postavio potpuno u skladu sa poslovnikom i precizirao da se ono odnosi na vladavinu prava.

Šabović je kazao da se u pitanju poziva na Izvještaj Evropske komisije (EK) koja, kako je dodao, ima istu primjedbu kao on. „Da se zbog kriminala ne snose nikakve političke posljedice”.

Prema njegovim riječima, premijera je pitao za njegov i stav Vlade po tom pitanju, kao i za buduću kadrovsku politiku Vlade u kontekstu činjenice da su osobe koje predstavljaju Vladu, ili su je predstavljala do prije dva mjeseca i u periodu vođenja kriminalne organizacije, priznala da rukovode organizovanim kriminalnim grupama.

“Čak i da pitanje nije valjano, a ponavljam potpuno je u skladu sa poslovnikom, samo nije u skladu sa premijerovom željom, a to je izgleda uslov po novoj upravi parlamenta, dužnost je bila da o tome budem obaviješten”, poručio je Šabović.

On je ukazao da Poslovnik nalaže da će „predsjednik Skupštine na to upozoriti poslanika koji je postavio pitanje i pozvati ga da svoje pitanje uskladi sa tim odredbama“.

Kako je kazao Šabović, potpredsjednik parlamenta to nije uradio da bi, kako je dodao, zaštitilo vrh Demokratske partije socijalista (DPS), koji rukovodi kriminalnim grupama.

“Jasno je da je dobio nalog da se pitanje ne smije postaviti”, naveo je Šabović.

Kako je kazao, iako su pobjegli od odgovora, postigao je cilj.

Šabović je rekao da je javnost vidjela strah, bježanje od poslanika i kriminal koji DPS sprovodi.

„Po njihovom tumačenju pravila oni mogu da kradu, a ostali za krađu ne smiju ni da ih pitaju, čak ni kada je sami priznaju“, naveo je Šabović.

Bonus video: