Ima li dogovora: uslov na uslov - da se zna „ko kosi”

Demokrate su na inicijativu DF-a odgovorile uslovima bez čijeg ispunjenja neće prisustvovati sastanku, DF bi da odredi koga će partije poslati na sastanak
8478 pregleda 20 komentar(a)
Uslov na uslov: Sa jednog od ranijih sastanaka opozicije, Foto: Boris Pejović
Uslov na uslov: Sa jednog od ranijih sastanaka opozicije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2018. 18:29h

Zahtjevi Demokratske Crne Gore upućeni Demokratskom frontu (DF) kao odgovor na inicijativu da se zajedničkim vaninstitucionalnim djelovanjem i protestima natjera Vlada Duška Markovića da podnese ostavku su korektni i jednom se mora znati “ko kosi, a ko vodu nosi”, odnosno ko predvodi procese promjena u Crnoj Gori, poručili su iz partije koju predvodi Aleksa Bečić.

Oni su to rekli na pitanje da li do dogovora unutar opozicije može doći ukoliko se na svaku ponudu odgovara postavljanjem uslova.

DF je ranije parlamentarnim strankama Demokratama, Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), Demosu, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Građanskom pokretu URA i nezavisnim poslanicima uputio inicijativu kojom su pozvali na proteste kako bi se po eventualnom padu Vlade pristupilo stvaranju uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

“Ovim pismom bi željeli da iniciramo sastanak cjelokupne parlamentarne opozicije, bez ikakvog uslovljavanja, na kojem bismo razmotrili mogućnosti za zajedničko djelovanje”, naveli su iz DF-a, na šta su im iz Demokrata poručili da će prihvatiti inicijativu ukoliko DF trajno napusti parlament i radnu grupu koja se bavi reformom izbornih zakona.

Jedan od uslova Demokrata je i da DF podrži njihov Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. DF je, sa druge strane, takođe, indirektno, postavio uslov Demokratama da na sastanak moraju doći lideri partija, a ne potpredsjednici i drugi partijski funkcioneri, kako su to Demokrate i URA isplanirali.

“Zahtjevi Demokrata i URA su elementarno korektni, jer sadrže one elemente bez kojih se ne može ni zamisliti iskreno opoziciono djelovanje u ovakvom autoritaritarnom sistemu. Više puta smo bili izigrani i politički prevareni, tako da smo odlučili da na takvo ponašanje, koje ne vodi nigdje i ničemu, stavimo tačku. I jednom se mora znati “ko kosi, a ko vodu nosi”, odnosno ko predvodi procese promjena u Crnoj Gori”, kazao je “Vijestima” generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

On dodaje da oni koji su pokušavali da predvode procese promjena unazad 30 godina, a nijesu uspjeli, neće moći da ih ponovo predvode.

“Ovog puta će procese predvoditi oni koji imaju savremen i drugačiji pristup politici, a tih i te kako ima u opoziciji”, kazao je Bogdanović.

Iz DF-a nisu željeli da govore o međusobnom uslovljavanju unutar opozicije i da li se bilo kakav dogovor može postići ukoliko se na svaku ponudu postavljaju novi uslovi. Krakto su naveli da će zvaničan stav o ovom pitanju zazuzeti na današnjoj sjednici predsjedništva Fronta i da se prije toga neće oglašavati.

Bogdanović kaže da će, kadrovsku politiku voditi, odnosno odluku ko će biti predstavnici Demokrata i URA na mogućem sastanku, što se tiče kadrovske politike, isključivo njihovi partijski organi, a ne pojedinci iz drugih političkih subjekata.

“Tako da samo političkim subjektima i njihovim organima pripada pravo da odredi svoje predstavnike i to ovlašćenje ne mogu delegirati ni jednom drugom inokosnom ili kolektivnom organu van konkretnog političkog subjekta. Svaki drugačiji pristup zalazi u zonu političkog nevaspitanja”, kazao je Bogdanović. Inicijativu DF-a za sada su prihvatili SNP, Ujedinjena Crna Gora i Demos.

Bonus video: