U NATO brže zbog straha od Trampa?

Protokol o pristupanju Crne Gore alijansi brzo bi mogle ratifikovati članice Višegradske grupe i države u okruženju
25 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Brajan Hojt Ji, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2016. 05:37h

Veliki broj država članica NATO mogao bi narednih mjeseci ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a članice Višegradske grupe (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) i do varšavskog samita u julu ove godine. To bi mogle učiniti i države iz regiona, Hrvatska, Albanija i Slovenija.

Ovo znači da bi Crna Gora čekala kraće od drugih, pa i Hrvatske, da postane punopravna članica sjevernoatlanske alijanse. Razlog je, prema infromacijama “Vijesti”, želja administracije SAD da posao oko ratifikacije završi prije tamošnjih predsjedničkih izbora 8. novembra ove godine.

U Obaminoj administraciji strahuju od neizvjesnosti kakva će biti politika prema Rusiji i NATO njihovih nasljednika ako na izborima pobijedi Donald Tramp, kandidat Republikanske partije.

Da se stvari ubrzavaju vidljivo je i iz izjava zvaničnika, koji se javno gotovo utrkuju čiji će parlament biti među prvima koji će verifikovati protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, koji je u Briselu potpisan ovog mjeseca.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da je prirodno da oni budu prvi. Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša takođe je porčuo da je njihova namjera da ta država prva ili među prvima ratifikuje zapisnik o ulasku Crne Gore u NATO.

Crna Gora će možda i prije kraja ove godine postati punopravna članica NATO alijanse, kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, Majkl Tarner, na proljećnom zasjedanju u Tirani.

Premijer Milo Đukanović iz Tirane je poručio da je potpisivanjem Protokola o pristupanju na ministarskom sastanku NATO-u u Briselu 19. maja, Crna Gora de fakto postala dio evroatlantske zajednice naroda, a uskoro će saveznice početi proces ratifikacije Protokola.

"Crna Gora, kao ozbiljan i odgovoran partner, ostaje posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške. Novi status u okviru alijanse je motiv više da nastavimo sa reformama istim tempom“, kazao je premijer.

On, kako je rekao, vjeruje da će saveznici prepoznati predanost i odgovornost Crne Gore, i bez zastoja ratifikovati Protokol.

"To će omogućiti da već iduće godine postanemo punopravna članica NATO-a. Vaša uloga u tome je posebno značajna. Zato bih iskoristio priliku da vas zamolim da u vašim nacionalnim parlamentima budete pokretači inicijative da se proces ratifikacije obavi što prije“, poručio je Đukanović.

On je dodao da bi bezbjednosna slika Evrope bila bi nedovršena bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture. Kazao je da potpisivanje Protokola o pristupanju u Briselu ima izuzetan politički značaj za Crnu Goru, za region zapadnog Balkana, ali i za NATO, i da je Crna Gora dobila priliku da učestvuje u radu svih tijela alijanse, u dijalogu o najvažnijim političkim i bezbjednosnim pitanjima današnjice.

"Poseban podstrek za nas je što učestvujemo prvi put u takvom statusu na Samitu u Varšavi. Smatramo da našim aktivnim angažovanjem u regionu, kao i na drugim područjima, možemo zajedno s partnerima da doprinosimo jačanju evropske bezbjednosti i sigurnosti na Mediteranu“, kazao je Đukanović.

Premijer se u Tirani sastao sa predsjednikom parlamenta Alabanije Iljirom Metom koji je najavio da će ta zemlja među prvima ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

"Meta je čestitao Đukanoviću potpisivanje Pristupnog protokola sa NATO, i naglasio da će Albanija biti među prvim zemljama članicama koja će ga ratifikovati”, naveli su iz Vlade.

Hojt Ji tražio da Skupština usvoji još jednu rezoluciju?

Od Skupštine Crne Gore očekuje se da ponovo potvrdi opredijeljenost za članstvo Crne Gore u alijansi. To je sugerisao zamjenik pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Brajan Hojt Ji prilikom boravka u Podgorici, a kao razlog naveo je da su promijenjeni parlamentarna većina i sastav vlade.

O tome su američke diplomate razgovarale i sa najvišim zvaničnicima DPS-a, ali i njihovim kolegama iz opozicije. U Skupštini Crne Gore bi se u julu mogla donijeti nova rezolucija, a pojedine partije smatraju da ne postoji prepreka da se tada potvrdi sporazum o pristupanju NATO, iako još nije ratifikovan Protokol u 28 države članice. Hrvatska je 2009, nakon što su članice NATO-a ratifikovale protokol, u svom Saboru verifikovala Sporazum sa sjevernoatlantskom alijansom prije dobijanja formalnog pozivnog pisma za članstvo.

Bonus video: