Đukanović da kaže hoće li nagraditi Marovića

Premijer neće odgovoriti na pitanje poslanika Demokratskog fronta Janka Vučinića jer je v.d. šefa parlamenta Milutin Simović odbio da ga uvrsti, tvrdi poslanik DF Nebojša Medojević
106 pregleda 18 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2016. 05:35h

Da li će jedan od najviših zvaničnika DPS-a Svetozar Marović zbog učešća u višemilionskim malverzacijama biti isključen iz vladajuće partije ili će možda biti unaprijeđen biće poznato sjutra, kada premijer i lider DPS-a Milo Đukanović bude odgovarao na pitanje poslanika u sklopu premijerskog sata.

Napominjući da je priznao krivicu, poslanik SDP-a Džavid Šabović je konstatovao da to znači da je “mandat dobijen od partije koristio za kriminalno udruživanje kojim je nezakonito otuđio desetine miliona eura od onih koje je predstavljao”.

“Da li se može očekivati unapređenje predsjednika Političkog savjeta DPS-a ili ćete se ograditi od njegovih postupaka i isključiti iz članstva njega i ostale članove kriminalne grupe koji su članovi DPS-a”, navodi se u pitanju za premijera.

Međutim, premijer neće odgovoriti na pitanje poslanika Demokratskog fronta Janka Vučinića jer je v.d. Skupštine Milutin Simović odbio da ga uvrsti, tvrdi poslanik DF-a Nebojša Medojević.

On je želio da sazna na šta je Đukanović mislio kada mu je tokom verbalnog sukoba sa poslanicima DF-a 13. maja u Skupštini rekao "Vučiniću, ti ćeš mi posebno platiti! Tebi, tebi ću dat!".

"Da li se odnose na poslove u vezi sa radničkim pitanjima i socijalnom politikom Vlade čiji ste premijer ili na neke druge poslove iz domena Vlade i, ukoliko se odnose na neke od tih poslova, da li možete objasniti šta ste pod tim što ste izgovorili tačno podrazumijevali", glasi pitanje Vučinića.

Ostala pristigla pitanja tiču se protesta DF-a, zdravstva i radova na auto-putu i putu Cetinje - Budva.

Andrija Mandić ima dva pitanja za potpredsjednika Vlade Duška Markovića, a tiču se protesta DF-a. Njega prvo zanima da li je Marković prije 27. septembra od ambasada članica NATO "dobio određene preporuke u vezisa za protestima", ali želi i odgovor na pitanje da li je učestvovao u "organizovanju, pripremi naoružanja, razmještanju i upotrebi policijskih snaga koje su bile angažovane da 24. oktobra nasilno razbiju proteste".

U vezi sa protestom DF-a pitanje će postaviti i poslanica SNP-a Snežana Jonica, ali je ono naslovljeno za ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića. Jonicu, između ostalog, interesuje da li će ministar pokrenuti inicijativu za smjenu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, ali i šefa SAJ-a Radosava Lješkovića zbog “prikrivanja informacija” o primjeni sredstava prinude tokom protesta.

Poslanica Jelisava Kalezić želi od ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da sazna šta preduzima kako bi zaštitio vlasnike zemlje u Buljarici.

Ona ima pitanje i za ministra zdravlja Budimira Šegrta, a zanima je koliko iznosi ukupan dug u zdravstvenom sistemu za prva tri mjeseca 2016. i da li je on manji ili veći u odnosu na isti period 2015. Ako dobije precizan odgovor, biće poznato koliki je dug svake od zdravstvenih institucija.

Pitanje za Šegrta ima i poslanica Pozitivne Azra Jasavić. Nju interesuje koje mjere njegovo ministarstvo može preduzeti kako bi se poboljšali uslovi za liječenje oboljelih od autizma.

Poslanika SNP-a Srđana Milića zanima koji su razlozi nepoštovanja rokova za završetak radova na putu Cetinje - Budva i da li u radovima učestvuju firme koje su ranije radile istu dionicu, a njihovi radovi se “pokazali nekvalitetnim”. Na ovo pitanje se nadovezuje i ono poslanika Pozitivne Gorana Tuponje.

“Koje su posljedice neispunjenja postavljenog roka po izvođača, a koje po nadležno ministarstvo? Na koji način se po osnovu kašnjenja procjenjuje nastala šteta za privredne djelatnike, posebno u oblasti turizma, i ko je snosi,” pitanje je na koje traži da mu odgovori ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Bonus video: