Jonica: Svi imali privatne ciljeve prilikom formiranja Vlade

Prema njenim riječima, Demokratska partija socijalista (DPS) će profitirati, jer je, ulaskom “takozvane opozicije, koja nema izborni legitimitet”, potpuno obesmislila priču o izbornom legitimitetu.
23 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2016. 12:00h

Svi politički subjekti su, prilikom formiranja Vlade izbornog povjerenja, imali privatni ili politički, a najmanje opšte proklamovani cilj - suzbijanje i kažnjavanje zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe, ocijenila je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica.

Upitana da li smatra da će Vlada izbornog povjerenja ostvariti ciljeve zbog kojih je formirana, ona je kazala da, kao građanin, ne vjeruje toj Vladi.

“Kao poslanik, smatram da je, prilikom njenog formiranja, svako od njih imao svoj privatni ili politički cilj ili ambiciju, a najmanje je to bio opšte proklamovani cilj - stvaranje izbornog povjerenja i suzbijanje i kažnjavanje dosadašnjih modela zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe i onemogućavanje novih”, rekla je Jonica agenciji MINA.

Ona smatra da je vrijeme, nažalost, pokazalo da je samo SNP u pregovore ušao vođen jedino društveno korisnim ciljem.

“Zato se plašim da će i u obavljanju funkcija u novoj Vladi ti “drugi ciljevi” biti u prvom planu, a da će krajnji cilj biti da svako ostvari svoj profit za izbore”, saopštila je Jonica.

Prema njenim riječima, Demokratska partija socijalista (DPS) će profitirati, jer je, ulaskom “takozvane opozicije, koja nema izborni legitimitet”, potpuno obesmislila priču o izbornom legitimitetu.

“I stvorio preduslove da, po receptu dobijenom iz opozicije poslije izbora, ako im bude falilo, “nabave” par mandata od nekih koji će postati poslanici na listi jedne partije, a onda se naprasno naljutiti i zadržati mandate kako bi s mandatom raspolagali po svom “ubjeđenju”, a ne po volji građana”, dodala je Jonica.

Ona smatra da će tri subjekta koja su ušla u Vladu pokušati politički da profitiraju od toga.

“Jedni čuvajući pozicije koje su imali u vlasti sada kroz kvotu opozicije (Socijaldemokratska partija (SDP), a drugi pribavljajući članove tako što će im nuditi funkcije po dubini - da bi se učlanili u njihovu partiju ili nevladinu organizaciju (Demos i URA)”, ocijenila je Jonica.

Ona je navela da je SDP 18 godina nastupao na zajedničkoj listi sa DPS-om i da su, nakon svih “brutalno pokradenih izbora prvi trčali da uhvate čep sa šampanjca koji su, ruku pod ruku, otvarali Milo Đukanović i Ranko Krivokapić”.

Zato, smatra Jonica, oni ne mogu biti faktor povjerenja, niti relavantan kontrolor izbornog procesa.

Ona je ocijenila da će tri “takozvana” opoziciona subjekta koja su ušla u Vladu, ukoliko ocijene da nijesu ostvarili planirani profit, izaći iz Vlade pred izbore (neki od njih ili svi).

“I poručiti preko sebi bliskih medija kako su otkrili “to i to” i suočili se s “tim i tim”, ali, eto, nijesu mogli ništa da urade, ali će na izborima, uprkos tome, učestvovati”, dodala je Jonica.

Ona je poručila da SNP ima jasne stavove po svim pitanjima od vitalnog značaja za Crnu Goru i njene građane koje, kako je objasnila, saopštavaju vrlo precizno i zalažu se za njihovo ostvarenje na vrlo konkretan način.

Jonica je kazala da SNP može svakoga pogledati u oči i, dodala je, jedini su učesnici izbora 2012. godine koji čistog obraza mogu gledati svoje birače u oči, jer ih nikad ni sa čim nijesu prevarili.

“Zato možemo izaći na crtu svima u Crnoj Gori. Onima koji iz petnih žila pjevaju „Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“ jasno poručujemo da ne može biti tako plavo ako nam ga budu „čuvali“ NATO avioni, za šta se oni zalažu, jer se svi dobro sjećamo posljedica “humanosti” NATO bombardera”, poručila je Jonica.

Kako je kazala, SNP ukazuje na ključno pitanje - zašto premijer Milo Đukanović kao najvećeg protivnika Crne Gore označava Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

“To je institucija u koju građani imaju najviše povjerenja, u vrijeme kada su revolveraški obračuni svakodnevnica u gotovo svim crnogorskim gradovima, kada kriminal i korupcija cvjetaju na svakom koraku, kada predsjednik Političkog savjeta DPS-a priznaje da je šef organizovane kriminalne grupe”, dodala je Jonica.

Upitana kako će SNP nastupiti na narednim izborima, ona je ukazala da Statut te stranke podrazumjeva samostalan nastup.

Jonica je objasnila da za bilo koji oblik koalicije mora postojati predlog i odluka dvije trećine članova Glavnog odbora.

“Do sad na organima SNP nije bilo pomena, ni predloga o stvaranju nekih koalicija”, saopštila je Jonica.

Prema njenim riječima, aktuelna situacija je, po ko zna koji put, SNP potpuno izdvojila od svih drugih subjekata na političkoj sceni i pokazala po čemu se razlikuju.

“Nas je osnovao narod Crne Gore, a ne bilo koja familija i zato nemamo obavezu da ispunjavamo njihove želje i potrebe, već brinemo o potrebama građana”, poručila je Jonica.

Ona je navela da je SNP jedina partija koja, osim DPS-a, ima jaku partijsku infrastrukturu.

Jonica je dodala da infrastrukturu njihove partije smatra jačom i dugotrajnijom, jer je volonterska “za razliku od DPS-ove”.

Kako je kazala, imaju jasan i dominantan politički program, koji dugo pokazuje da imaju odgovore na sve izazove.

Jonica je rekla da SNP od drugih izdvaja to što imaju stručne i odgovorne ljude sa dokazanim znanjem i sposobnošću za obavljanje najvećih državnih funkcija, koji bi upravljali državom zakonito i u interesu njenih građana.

Prema njenim riječima, SNP je dokazao političku upornost i kulturu, jer su znanjem i radom, bez buke, političke demagogije, podrške medija i bombastih naslova, korak po korak, popravljali živote građana.

“Zato SNP preporučuju rezultati, poštenje i samostalnost u odlučivanju”, poručila je Jonica.

Bonus video: