"SVE JE MANJE VREMENA"

Muk: Cijeli proces stvaranja uslova za fer i slobodne izbore prilično kasni

On smatra da eventualni ulazak Pozitivne u Vladu i preuzimanje predsjedavanja Skupštinom predstavlja logičan ishod podrške koju je ta stranka u januaru pružila opstanku Vlade Mila Đukanovića
5 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 29.05.2016. 11:09h

Cijeli proces stvaranja uslova za fer i slobodne izbore prilično kasni, vremena je sve manje, pa su i šanse sve slabije, kazao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, Stevo Muk, i poručio da se mora djelovati brzo, usmjereno i odlučno.

On je ocijenio da imenovanje inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost može biti jedna od tačaka sporenja i da je opozicija dužna da odgovorno predloži kandidata. „Ne bi me iznenadilo da Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo ospori nekog kandidata opozicije kako bi se spriječilo, makar nakratko, imenovanje svih sa opozicione liste“.

„Cijeli proces prilično kasni, a vremena je sve manje pa su i šanse sve slabije. Opozicione partije nijesu brzo i spremno odreagovale u ranijim fazama procesa, a DPS je zadovoljan, jer manje vremena znači manje šanse da se njihovi monopoli ospore. Ako znaju zašto su tamo otišli, a vjerujem da znaju, onda se mora djelovati brzo, usmjereno i odlučno što prije“, kazao je Muk agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, dio opozicije je tražio prelaznu vladu i dobio je, a, kad prođe određeno vrijeme i novi ministri naprave presjek stanja, ministre treba pitati da li stvarno nešto mogu, koliko i kada.

„Nemam spektakularna očekivanja, ali vjerujem da je moguće odškrinuti vrata većoj kontroli državnih resursa, makar tamo gdje opozicija bude imala svoje predstavnike, odraditi posao kontrole biračkog spiska i pokazati da i ljudi iz opozicije mogu odgovorno obavljati najvažnije državne poslove“, kazao je Muk.

On smatra da eventualni ulazak Pozitivne u Vladu i preuzimanje predsjedavanja Skupštinom predstavlja logičan ishod podrške koju je ta stranka u januaru pružila opstanku Vlade Mila Đukanovića.

„Ostaje i dalje nerazumljivo što izgleda ni nakon drugog glasanja u Skupštini o ministrima u vladi, nećemo imati novog ministra vanjskih poslova i evropskih integracija – u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, ali ćemo imati šest potpredsjednika Vlade“, naveo je Muk.

On je ocijenio da je rano prognozirati kako će izgledati sastav parlamenta nakon izbora, ali je, kako smatra, nesumnjivo da opozicija ima dosta posla ukoliko namjerava da ozbiljnije zaprijeti vladajućoj partiji.

„Socijaldemokratska partija očigledno ostavlja otvoren prostor za eventualnu postizbornu koaliciju sa DPS, iako vjerujem da su oni, po principu „najveća ljubav najveća mržnja“ posljednji koje bi Đukanović pozvao u novu vladu“, naveo je Muk.

To je, kako je dodao, i ključna tačka političkih razlika u odnosu na URU i Demos, koji su se obavezali da neće u koaliciju sa DPS-om „i možda ključni razlog što ove tri partije ne mogu formirati principijelnu predizbornu koaliciju“.

Preporučujemo za Vas