O izborima u Gusinju već u ponedjeljak?

Vlast u Gusinju vrši koalicija DPS-BS-SDP, uz podršku DUA i Albanske alijanse, koji su imali ukupno 16 odbornika, ali poslije odlaska jednog odbornika DPS-a u redove opozicije stanje u Skupštini opštine je 15:15
3 komentar(a)
Gusinje, Foto: Shutterstock
Gusinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2016. 16:05h

Vlada Crne Gore bi već na prvoj sljedećoj sjednici mogla da donese odluku o raspuštanju Skupštine opštine Gusinje, što bi vodilo održavanju prijevremenih izbora u najmlađoj crnogorskoj opštini.

Politička kriza u Gusinju traje više od 10 mjeseci, kada je održana posljednja sjednica Skupštine opštine (SO). U tom vremenskom periodu nije usvojen ni budžet, pa je Opština morala da iskoristi pravo na tromjesečno privremeno finansiranje koje je trajalo do 31. marta.

SO se oglušila i o upozorenje Vlade da izvrši zakonske obaveze ili će biti raspuštena na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema članu 125 Zakona o lokalnoj samoupravi, u slučaju raspuštanja SO, funkciju skupštine do njenog konstituisanja vrši odbor povjerenika koji imenuje Vlada.

Prva sljedeća sjednica Vlade zakazana je za ponedjeljak, druga u četvrtak.

Predsjednik države Filip Vujanović dužan je da dan poslije odluke Vlade o raspuštanju skupštine opštine donese odluku o raspisivanju izbora.

Prema članu 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, od raspisivanja do održavanja izbora za odbornike ne može proći manje od 60 ni više od 100 dana.

Ukoliko odluka o raspuštanju bude donijeta na sjednici Vlade u ponedjeljak, prijevremeni izbori mogli bi biti najranije održani 31. jula a najkasnije 4. septembra.

Vlast u Gusinju vrši koalicija DPS-BS-SDP, uz podršku DUA i Albanske alijanse, koji su imali ukupno 16 odbornika, ali poslije odlaska jednog odbornika DPS-a u redove opozicije stanje u Skupštini opštine je 15:15.

Bonus video: