Bečanovićeva ide u prosvjetu, Pejoviću ANB

Za generalnog inspektora ANB-a predložen je bivši operativac Saveznog MUP-a Gojko Pejović, kandidat SDP-a
220 pregleda 49 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Savo Prelević
Tatjana Bečanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2016. 06:26h

Kandidat SDP-a, URA i Demosa za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost je Gojko Pejović, bivši inspektor službi bezbjednosti u Crnoj Gori i bivšoj SFRJ.

Pejovića je za to mjesto predložio SDP, iako je ono po dogovoru tri partije trebalo da pripadne Demosu. Partija Miodraga Lekića protežirala je poslanika Zorana Miljanića, bivšeg policajca, ali je Pejović ipak bio konačan izbor.

To je bilo i posljednje usaglašeno ime na spisku od stotinak službenika, koji će biti dostavljen Vladi. Ona bi u ponedjeljak na sjednici trebalo i da je verifikuje, jer leks specijalis tu obavezu predviđa u roku od 10 dana nakon izbora novih ministara, odnosno do 29. maja.

Starješine organa uprave i fondova postavlja Vlada na osnovu jedinstvene opozicione liste, propisano je tim specijalnim zakonom.

Pejović je član Savjeta SDP-a, a do 2000. je bio član velikog kabineta LSCG i njen odbornik u Herceg Novom. Bio je visoki funkcioner u MUP-u Crne Gore do 1989, odnosno AB revolucije, a zatim inspektor u saveznom MUP-u u Beogradu do 1990, odnosno raspada tadašnje SFRJ i početka rata na djelu njenog prostora.

Tada se, na sopstveni zahtjev, penzionisao i vratio u Crnu Goru. Bio je aktivan u Helsinškom komitetu za ljudska prava, a trenutno je aktivista NVO Manjinski akcionari Institut Igalo. On juče nije odgovarao na telefonske pozive “VIjesti”.

U zakonu o ANB-u piše da generalnog inspektora postavlja i razrješava vlada, a Sporazumom o organizovanju slobodnih izbora je predviđeno da to bude na predlog opozicije. Nije precizirano da li on smije da bude partijski opredijeljen.

Posao generalnog inspektora je unutrašnja kontrola ANB-a, odnosno njenih finansija i eventulanog prekoračenja ovlašćenja. Da se to radi upravo pred izbore sumnja i opozicija, a SDP tokom 18 godina koalicije sa DPS-om nije iznio nijedan podatak u prilog tome, niti je demantovao takve navode tadašnje opozicije.

U Zakonu o ANB-u piše i da “direktor Agencije može, privremeno, prekinuti ili zabraniti generalnom inspektoru vršenje kontrole iz razloga zaštite interesa nacionalne bezbjednosti”.

Na spisku za premijera Mila Đukanovića je i profesorica Tatjana Bečanović (URA), kao kandidat za pomoćnika ministra prosvjete, te Željko Rolović za direktora Fonda rada.

Bonus video: