Odbornici GO Tuzi odlažu Statut za naredne sjednice

Halil Duković kazao da će svaka opština u Crnoj Gori morati da uskladi svoje statute sa novim izmjenama zakona
86 pregleda 0 komentar(a)
GO Tuzi, Foto: Zoran Đurić
GO Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.05.2016. 16:36h

Odbornici u Skupštini GO Tuzi odložili su za neku od narednih sjednica Predlog odluke o donošenju Statuta, jer je u državnoj Skupštini, u proceduri, izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se u određenom smislu mijenjaju i ingerencije lokalnih samouprava.

Odlaganje je predložio Halil Duković (DPS), koji je kazao da će svaka opština u Crnoj Gori morati da uskladi svoje statute sa novim izmjenama pomenutog zakona.

“Glavni grad je formirao svoju komisiju, ali su i oni stali sa tim, jer čekaju ove izmjene. Zašto raditi jedan Statut, kad ga poslije usvajanja ovog zakona moramo mijenjati, a i kako formirati radno tijelo ako ga ne možemo vremenski ograničiti”, rekao je Duković.

Odbornici koalicije DPS-DUA-BS su usvojili Izvještaj o radu predsjednika GO Abedina Adžovića za 2015.godinu.

Predsjednik Abedin Adžović je kazao da su prošle godine započete aktivnosti za donošenje nekoliko planskih dokumenata, da su u saradnji sa „Vodovodom“ , „Čistoćom“ i Građanskom inicijativom realizovali 772 zahtjeva za dostavljanje pitke vode.

Adžović je kazao da zbog nezavršene tehničke dokumentacije nije izgrađen pješački most na Cijevni, već je 130.000 eura planiranih za tu namjenu, preusmjereno za asfaltiranje puteva u GO Tuzi.

Ivan Ivanaj (DS) je ocijenio da bi neko ko ne poznaje situaciju, čitajući izvještaj, pomislio da sve perfektno funkcioniše.

„Kako jačate kadrovske kapacitete u opštini... zaposlenima koji ne znaju albanski jezik? Kada je riječ o snabdijevanju vodom, diskriminišete većinu Alabanaca, čak se sa njima i zezate... Niste pozitivno odgovorili na više zahtjeva, u Zatrijepču i u Koćima.Vidjećemo kako ćete ovog ljeta postupiti“, istakao je Ivanaj.

Hidajet Kalač (BS) je odgovorio da su predstavnici albanskog naroda više zastupljeni u G0 od ostalih manjinskih naroda, navodeći da prilikom zapošljavanja, DPS „favorizuje“ svoje kadrove.

On je istakao da Adžović u izvještaju nije naveo koje su mjere za unapređenje rada GO Tuzi i treba li nastaviti politikom štednje.

Skupština je konstatovala da će član odbora za izbor i imenovanja biti Željko Milić (SNP), koji će zamijeniti partijskog kolegu Kolju Ljuljđuraja.

Skupština je usvojila i Program razvoja GO za 2016.godinu.

Poljoprivredi trebaju investicije

Odbornici su razmatrali i Informaciju o aktivnostima na podsticanju razvoja i unapređenja poljoprivrede, o kojoj se nije glasalo.

Smailj Čunmuljaj (GI) je istakao da su za razvoj potrebne investicije “koje veoma sporo idu”.

“Potrebna je edukacija i profesionalno školovanje kadra…Ovdje ne možemo dovesti General motors, ali može, na primjer, fabrika za preradu povrća sa tri zaposlena i tri kooperanta”, kazao je Čunmuljaj.

Kalač je ocijenio da je poljoprivreda prilično zapostavljena od Glavnog grada, te da u gradskoj opštini nema nijednog većeg proizvođača bilo kog proizvoda. Savjetnica za poljoprivredu Ismeta Đoka je odgovorila da ima velikih proizvođača, navodeći da u posljednje vrijeme imaju više posla, jer su tražili od resornog Ministarstva “da GO bude prva adresa na koju će se poljoprivrednici iz Malesije obratiti”.

Bonus video: