Pejanović Đurišić: Zaštićeno nebo temelj odbrane državnog suvereniteta

„Crnogorsko nebo više nije značajno samo nama, već članstvom u NATO to parče neba postaje dio velikog euro-atlantskog neba, koje ćemo uskoro, zajedničkim naporima, čuvati sa ostalim članicama NATO porodice“, kazala je Pejanović Đurišić
40 komentar(a)
mILICA pEJANOVIĆ đURIŠIĆ, Foto: Gov.me
mILICA pEJANOVIĆ đURIŠIĆ, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.05.2016. 17:23h

Vazduhoplovni operativni centar, koji je danas otvoren u Golubovcima, značajno unaprjeđuje postojeće kapacitete i tehničku opremljenost Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VCG), ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je na otvaranju Centra kazala da će njegov rad unaprijediti uslove funkcionisanja crnogorskog sistema odbrane.

„Budući da kontrolisano i zaštićeno nebo predstavlja jedan od temelja odbrane državnog suvereniteta svake države“, rekla je Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ona je kazala da je taj resor, u saradnji sa partnerima, stvarao preduslove za uspostavljanje neophodnog elementa sistema za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore, vodeći se pritom sa tri principa.

„Prvi je uspostavljanje nacionalnog sistema sposobnog za samostalan nadzor i kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore. Drugi je uspostavljanje integrisanog nacionalnog civilno–vojnog sistema za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora. I, na kraju, princip uspostavljanja regionalne i evroatlantske saradnje i razmjene podataka, prema standardima NATO i Evropske unije“, navela je Pejanović Đurišić.

Ona je poručila da u cilju veće bezbjednosti i sigurnosti crnogorskih građana, Ministarstvo odbrane, u saradnji sa partnerima, konstantno ulaže napore da nebo iznad Crne Gore bude sigurno.

„Crnogorsko nebo više nije značajno samo nama, već članstvom u NATO to parče neba postaje dio velikog euro-atlantskog neba, koje ćemo uskoro, zajedničkim naporima, čuvati sa ostalim članicama NATO porodice“, kazala je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, planirano je da se zaštita vazdušnog prostora trajno riješi kroz proces integracije u NATO integrisani sistem zaštite vazdušnog prostora (NATINAMDS), koristeći neki od modela koji je već zaživio u pojedinim NATO državama.

Pukovnik Namik Arifović, zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, kazao je da je Centar počeo sa radom prijemom podataka o najavi letova u vazdušnom prostoru Crne Gore, tačnije planova letjenja od Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, (SMATSA-e), kao i prijemom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru od Centra za kontrolu i izvještavanje Oružanih snaga Hrvatske u Podvornici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, dinamički plan realizacije projekta predviđa tri faze - uspostavljanje VOC-a, nabavku sistema za komandovanje i kontrolu i nabavku i instalaciju radara.

Na ceremoniji otvaranja Vazduhoplovnog operativnog centra, članovi Počasne garde prvi put su nositi novu uniformu, koja je urađena po idejnom rješenju istoričarke umjetnosti Anastazije Miranović.

Predstavljajući novu uniformu članova Počasne garde, Pejanović Đurišić je kazala da je uvjerena „da će nova uniforma gardista na pravi način oslikavati ljepotu i istorijski identitet Crne Gore“.

Bonus video: