Izvjesni novi izbori u Gusinju

Na sjednici Skupštine opštine (SO) ni juče, zbog nedostatka kvoruma, nije donijeta odluka o predloženom budžetu od 860.000 eura. Posljednja sjednica SO održana je prije više od 10 mjeseci - 16. jula 2015
104 pregleda 0 komentar(a)
Anela Čekić
Anela Čekić
Ažurirano: 27.05.2016. 15:56h

Poslije još jednog propalog pokušaja da bude usvojen budžet Opštine za 2016, u Gusinju će po svemu sudeći biti raspisani prijevremeni izbori.

Na sjednici Skupštine opštine (SO) ni juče, zbog nedostatka kvoruma, nije donijeta odluka o predloženom budžetu od 860.000 eura. Posljednja sjednica SO održana je prije više od 10 mjeseci - 16. jula 2015. Predsjednica Opštine Anela Čekić kazala je za “Vijesti” da očekuje da prijevremeni izbori budu raspisani, ali da će ostaviti Vladi da donese odluku.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Vlada na predlog nadležnog ministarstva raspušta skupštinu. Poslije toga, predsjednica Opštine raspisuje izbore u roku od 15 dana od raspuštanja skupštine. “Izbori bi trebalo da budu održani što je prije moguće kako bismo prevazišli ovu situaciju”, kazala je ona.

Opština Gusinje imala je pravo na privremeno finansiranje do 31. marta. Zbog toga je Vlada upozorila Skupštinu opštine da izvrši zakonske obaveze, što nije uradila. “Ja sam vjerovala da se možemo nekako dogovoriti, ali je ispalo da ne možemo”, rekla je predsjednica najmlađe crnogorske opštine. Shodno Zakonu u slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do njenog konstituisanja obavlja odbor povjerenika koji imenuje Vlada. Izbori u Gusinju su održani krajem maja 2014.

Bonus video: