"NA SJEDNICU POZVATI ĐUKANOVIĆA, MARKOVIĆA, STANKOVIĆA I KATNIĆA"

Kaluđerović o izvještaju Vijeća za nacionalnu bezbjednost: Zabrinut kao građanin i poslanik

"Smatram da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost dramatično izašlo iz okvira svojih zakonom utvrđenih nadležnosti u vrlo osjetljivoj oblasti", istakao je Kaluđerović
5 komentar(a)
Velizar Kaluđerović (Novina)
Velizar Kaluđerović (Novina)
Ažurirano: 26.05.2016. 11:18h

Pozivam sve članove Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore da, bez odlaganja, iskoriste pravo i upoznaju se sa izvještajem Vijeća za nacionalnu bezbjednost sa sjednice Vijeća održane u aprilu ove godine, koji je prije nekoliko dana dostavljen Odboru i koji nosi oznaku "strogo tajno", ja sam to pravo iskoristio, saopštio je Velizar Kaluđerović, poslanik Demokratske Crne Gore .

"Nakon upoznavanja sa sadržajem navedenog Izvještaja Vijeća za nacionalnu bezbjednost, zabrinut sam i kao građanin Crne Gore i kao poslanik. Javno pozivam predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludina Nuhodžića da hitno sazove sjednicu Odbora na kojoj bi se, vršeći parlamentarni nadzor nad bezbjednosnim sektorom, bavili problematikom rada Vijeća za nacionalnu bezbjednost u svijetlu njegovih ocjena, konstatacija i predloga i gledanja Vijeća na nacionalne prioritete u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala. Ovo posebno iz razloga što smatram da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost dramatično izašlo iz okvira svojih zakonom utvrđenih nadležnosti u vrlo osjetljivoj oblasti", istakao je Kaluđerović.

On je dodao da se zalaže da se na sjednicu Odbora obavezno pozovu predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Milo Đukanović, koordinator Biroa za operativnu koordinaciju Duško Marković, ali neizostavno i VDT Ivica Stanković i glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

"Cijenim da su za najozbiljniju zabrinutost i upozorenje saznanja da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost, čiji sastav čine premijer, vicepremijer, pet ministara i direktor ANB-a, krenulo da protivzakonito i vanistitucionalno realizuje svoj ogromni funkcionalni uticaj, a na tu opasnost sam upozoravao i prilikom donošenja Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora prije dvije godine", kazao je Kaluđerović

Preporučujemo za Vas