Žabljak: Funkcionerima povišica do 30 odsto

Iz opozicije su oštro kritikovali odluku o povećanju zarada, a Mišo Ćetković (SNP) rekao je da će, kada ta partija dođe na vlast, ona biti ukinuta, jer je “van svih ekonomskih kategorija, antisocijalna, diskriminatorska i po svemu antiustavna“
106 pregleda 2 komentar(a)
sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.05.2016. 10:25h

Skupština opštine Žabljak donijela je odluku da poveća zarade lokalnim funkcionerima za 20 do 30 procenata, što će poreske obveznike koštati još oko 80.000 eura godišnje.

Odlukom koju su izglasali DPS i Socijaldemokrate, predsjednik Opštine ubuduće će primati 1.300 eura.

Njegov koeficijent iznosiće 18, umjesto dosadašnjih 13,8.

Koeficijent potpredsjednika Opštine i glavnog administratora povećan je sa 11,6 na 15, pa će oni ubuduće mjesečno zarađivati 1.100 eura.

To je saopštio glavni administrator Milika Ostojić, odgovarajući na odbornička pitanja.

Iz DPS i SD su poručili da su odluku donijeli jer im Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nije ostavio drugu mogućnost.

Iz opozicije su oštro kritikovali odluku o povećanju zarada, a Mišo Ćetković (SNP) rekao je da će, kada ta partija dođe na vlast, ona biti ukinuta, jer je “van svih ekonomskih kategorija, antisocijalna, diskriminatorska i po svemu antiustavna“.

“Plate funkcionera su na nivou Evropske unije, a standard građana na nivou Afrike. Ovo donosimo u oklonostima velikog broja nezaposlenih sugrađana i onih sa malim platama u privatnom sektoru”, kazao je on.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević rekao je da sa “nelagodom” prihvata donošenje takvog propisa.

“Zakonodavac nije imao na umu finansijsku održivost. Ovo se dešava u trenutku kada imamo finansijsku stabilnost. Ovo će uticati na nerealizaciju drugih planova. Imam informaciju da u nekim lokalnim upravama ima inicijativa za izmjene ovog zakona”.

Odbornici su kritikovali i što su predviđene velike disproporcije u zaradama u Službi zaštite i spasavanja, gdje komandir ima koeficijent 13,5, a vatrogasci 4,1.

Usvojena je i odluka o kriterijumima i načinu određivanja dodatka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima u opštini Žabljak, kojom starješina može da poveća startnu platu zaposlenom do 20 procenata.

Bonus video: