Alternativa: Glasački listić dopuniti opcijom "Ne glasam nikoga"

Cilj pomenute izmjene, smatraju iz Alternative, bio bi da se kod građana stvori/održi kultura učestvovanja na izborima, uz odgovoran odnos prema državnoj imovini, jer ne bi više uništavali glasački listić
9 komentar(a)
Grupa građana Alternativa, Foto: Svetlana Mandić
Grupa građana Alternativa, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2016. 09:05h

Grupa građana "Alternativa" iz Nikšića uputila je predlog Državnoj izbornoj komisiji da se glasački listić dopuni sa opcijom "Ne glasam nikoga".

"Ova opcija bi bila posljednja na glasačkom listiću, poslije potvrđenih izbornih lista u skladu sa Zakonom. Ovom izmjenom omogućili bi pravo građanima koji ne glasaju nijednu političku opciju da to pravo i ostvare, a ne, kao do sada, da to rade putem neglasanja ili uništavanjem glasačkog listića", saopštili su iz Alternative.

Cilj pomenute izmjene, smatraju iz Alternative, bio bi da se kod građana stvori/održi kultura učestvovanja na izborima, uz odgovoran odnos prema državnoj imovini, jer ne bi više uništavali glasački listić.

"Politička kultura je ključni faktor politički zdravog života. Nadamo se da bi ovom izmjenom uticali na to da politički subjekti počnu odgovorno razmišljati o svojim glasačima, a očekujemo i da se ovom mjerom smanji broj apstinenata", smatraju predlagači pomenute izmjene.

Alternativci ističu da. mogućnost građana da iskažu svoj stav direktno na glasačkom listiću, ne podržavajući nijednu opciju, povećava osjećaj bitnosti kod svakog glasača.

"Ovom mjerom se ujedno povećava i vjera u izborni proces, koji ovim dobija opciju zbog koje jedan dio glasača ne izlazi na izbore", poručili su iz Alternative.

Bonus video: