SDP vraća one koje je Vlada razriješila

Smijenjeni šef Uprave za šume Mirsad Nurković kandidat je za direktora Uprave za nekretnine, dok bi SDP na čelu Fonda zdravstva rado vidio Adisa Balotu, bivšeg generalnog direktora za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu za informatičko društvo
56 pregleda 27 komentar(a)
Milenko Popović, Miodrag Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Milenko Popović, Miodrag Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.05.2016. 05:57h

Većinu službenika državne uprave koje je Vlada razriješila nakon raskida koalicije DPS-SDP, partija Ranka Krivokapića pokušaće da vrati na osnovu Sporazuma o uslovima za slobodne izbore.

SDP, URA i Demos danas bi trebalo da usaglase konačnu listu kandidata za mjesta u državnim institucijama i kompanijama u većinski državnom vlasništvu. Iako je ona danas trebalo da bude na stolu premijera Mila Đukanovića, to je odloženo, kao i sjednica Vlade koja će biti održana u ponedjeljak.

Na spisku SDP-a uglavnom su kadrovi koje je Vlada razriješila sa pozicija pomoćnika ministara i direktora uprava. Smijenjeni šef Uprave za šume Mirsad Nurković kandidat je za direktora Uprave za nekretnine, dok bi SDP na čelu Fonda zdravstva rado vidio Adisa Balotu, bivšeg generalnog direktora za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu za informatičko društvo.

SDP će u Bord direktora “Monteputa” predložiti Mirel Radić Ljubisavljević, koja je nedavno smijenjena sa funkcije v. d. generalnog direktora Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja. Taj resor, kao i za informaciono društvo vode funkcioneri Socijaldemokrata Ivan Brajović i Vujica Lazović.

U vezi sa tim ko će biti novi generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost, SDP, URA i Demos treba da dogovore danas, birajući, između ostalih, između nekih bivših službenika ANB-a i zaposlenih u MUP-u, koji je nedavno preuzeo Goran Danilović (Demos).

Trojki pripadaju i direktorska mjesta u Zavodu za zapošljavanje, Fondu rada, Direkciji za saobraćaj, Direkciji za razvoj preduzeća, Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu. Takođe i devet pomoćnika sa posebnim ovlašćenjima u Direkciji za javne radove, Investiciono-razvojnom fondu, Poreskoj upravi, Upravi carina, Upravi za šume, Fondu PIO, ZIKS-u, Upravi za inspekcijske poslove i Agenciji za elektronske medije.

Umjesto Vukice Jelić na čelo Zavoda za zapošljavanje trebalo bi da dođe član Koordinacionog odbora URA Rade Milošević, dok će Direkciju za saobraćaj voditi njihov odbornik iz Mojkovca Ivan Ašanin.

URA će za člana Borda direktora u “Montenegro erlajnsu” predložiti bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marka Backovića, a u Bordu EPCG bivšeg menadžera Evropske agencije za rekonstrukciju Dejana Mijovića.

Nema sjednice nove vlade, ali će biti održan protest Fronta

Prva sjednica Vlade na kojoj je danas trebalo da učestvuju ministri koje je predložila opozicija neće biti održana, jer nije bilo dovoljno tačaka za dnevni red. Ona će zbog toga biti održana u ponedjeljak. Međutim, to neće spriječiti Demokratski front da održi protest kojim žele da iskažu nezadovoljstvo zbog odluke tri opozicione partije da uđu u vladu izbornog povjerenja.

Na pitanje da li će odluka o neodržavanju sjednice vlade uticati na održavanje protesta DF-a, poslanik Milutin Đukanović je “Vijestima” odgovorio je odrečno.

“Skup je prijavljen nadležnima i počinje u 20 časova”, kazao je Đukanović.

Učesnici protesta će se okupiti na platou kod Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, odakle će krenuti u šetnju preko Bulevara Stanka Dragojevića i proći ispred zgrade Vlade koja se nalazi u Karađorđevoj ulici. Zatim bi trebalo da se vrate ispred Skupštine.

Nakon smjene nekoliko ministara, Vlada je u petak postala brojnija za ukupno dva člana. Za potpredsjednika su imenovani kandidat opozicije Milorad Vujović i smijenjeni ministar poljoprivrede Petar Ivanović. Na njegovo mjesto je imenovan Milenko Popović, a ispred opozicije za ministra unutrašnjih poslova postavljen je Goran Danilović (Demos), za finansije Raško Konjević (SDP) a za rad Boris Marić. Vlada je već imala tri potpredsjednika, a nakon obećanja Mila Đukanovića da će Pozitivna dobiti mjesta spekuliše se da bi to moglo biti potpredsjedničko.

Bonus video: