Hajduković: Đukanović promijenio geografiju, postali smo zemlja bez mora

"Ako opozicija pobjedi 2016.godine naslijediće teškog bolesnika, a ako se to dogodi četiri godine kasnije – mrtvaka“
174 pregleda 44 komentar(a)
Dragan Hajduković i Demokrate Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dragan Hajduković i Demokrate Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.05.2016. 16:14h

Crna Gora bi, smatra prof. dr Dragan Hajduković, obzirom na veličinu teritorije i broj stanovnika, mogla biti najbolja evropska država. Sve ostalo, kako je kazao na okruglom stolu koji su za nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine organizovale Demokrate Nikšića, smatra neuspjehom i nesposobnošću.

„U bolesno zagađenoj planetarnoj sredini veliki broj naučnika kaže. Zagađenje ljudskog mozga nije ništa manje od zagađenja prirode. Znanje je opasnost za eksploatatorski sistem“, kazao je Hajduković kao uvodničar na okruglom stolu čija je tema bila „Crna Gora, 10 godina nezavisnosti, održivi razvoj i dugoročna vizija budućnosti" .

Crna Gora, prema njegovim riječima ima dva puta – da pokuša da imitira „bogate bolesnike“, put koji je prihvatila sadašnja vlast, jer se takav put bira u „nedostatku sposobnosti i vizionarstva“ a koji bi, prema mišljenju Hajdukovića, prihvatila i opozicija, ili put mudrog, organizovanog i humanog društva, ne oslanjajući se ni na koga.

„Najbolji put odbrane dugovječnosti Crne Gore je kvalitet države. To je najbolja garancija njenog opstanka“, kazao je Hajduković.

Prema riječima idejnog tvorca Crne Gore ekološke države ova Crna Gora je razorena i rasprodata do te mjere da je to ravno veleizdaji države. Zbog toga se, kako je kazao, ironično zalagao za oslobađanje Svetozara Marovića jer ako se ne sudi čovjeku koji je zajedno sa svojim prijateljima uništio jedno od osnovnih blagostanja Crne Gore na jugu, a to je prostor, onda mu ne treba, smatra on, suditi ni zbog jedne milijarde.

„Milo Đukanović će u istoriji ostati zapamćen kao neko ko je promijenio geografiju Crne Gore jer smo postali zemlja bez mora. Bojim se da će, ako dobiju izbore, u naredne četiri godine dovršiti razaranje obale, a već se krenulo i sa razaranjem ostalih djelova. Ako opozicija pobjedi 2016.godine naslijediće teškog bolesnika, a ako se to dogodi četiri godine kasnije – mrtvaka“, kazao je Hajduković uz opasku da će opozicija nove izbore pokloniti stranci koja je na vlasti.

Prema njegovim riječima do smjene DPS garniture može doći samo ukoliko lideri opozicionih partija, Demosa, URA-e, SDP-a i SNP-a, zaborave na usko stranačke interese i zajedno nastupe, kao jedna snaga.

„Znam da je to utopija, ali utopije se moraju izreći da bi se postigao cilj“, poručio je Hajdković.

Dr Borislav Đurišić, član radnog tijela nikšićkih Demokarta, koji je inicirao odrganizovanje pomenutog okruglog stola, kazao je da je vrijeme da se stane sa politikanstvom i demagogijom koja ničemu ne vodi i da se počne sa politikom nauke.

„Vrijeme je, kao što su to uradile Demokrate, da se prestane sa odlukama političkih komesara već da se počne baratati sa naučnim činjenicama. Ne treba hrliti standardima, već postaviti svoje koje Evropska unija deklarativno ima, ali ih zaboravlja“, kazao je Đurišić.

Bez zdravog čovjeka, smatra on, nema ni zdrave države, a bez zdrave životne sredine i ozbiljnog održivog razvoja o bilo kojoj vrsti zdravlja je bespredmetno razgovarati.

„Sa malim idejama mogu se ostvariti veliki ciljevi. Ekologija nije sakupljanje papirića ili čišćenje riječnih korita, već traženje trajnih rješenja, a ne samo da ih zamaskiramo“, poručio je Đurišić.

Prema riječima potpredsjednika Demokrata mr Moma Koprivice Crna Gora mora biti država u kojoj važi princip vladavine slobodne rasprave.

„Ničija glava nije depozitarna agencija društvenog znanja. Znanje je raspoređeno na onoliko mjesta koliko ima ljuskih glava. Samo demokratska, pravna i nepovrediva država može biti ekološka država“, kzao je Koprivica.

Prema njegovim riječima u Crnoj Gori se danas češće odgovara za pretke, nego za postupke i češće se proziva za pretke, nego što se brine za potomke.

„Održanje prirodnih resursa u državnom vlasništvu jeste osnovna socijalna pretpostavka političke suverenosti Crne Gore. Tajkunska glad se ne smije utoliti rasprodajom resursa, već se mora ugasiti kaznama i ispitivanjem porijekla imovine. Vladajuća elita je dovela Crnu Goru u situaciju da izvrsni resursi nijesu podloga suverenosti države već instrument za njeno razvlašćivanje“, poručio je Koprivica.

Moderator okruglog stola Dragan Tufegdžić kazao je da se Crna Gora nalazi na 47 mjestu ekoloških država, iza Slovenije i Hrvatske, zemalja koje u imenu nemaju riječ ekološka, zato je vrijme da se osim deklarativnog zalaganja za ekologiju, što vlast radi, počne i u stvarnosti nešto raditi po tom polju.

Hajduković je izrazio nadu da će i ostale partije u Crnoj Gori naći vremena da razmišljaju o tekućim problemima, a ne samo o borbi za vlast.

Bonus video: