Marković: Vjerujemo da će Poljska nastaviti trend podrške integracionim procesima Crne Gore

Marković je naglasio da posjeta Vaščikovskog dolazi u trenutku odličnih bilateralnih odnosa dvije države i snažne podrške Poljske integracionim procesima Crne Gore, da je prepoznaje kao podsticajnu za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i turizma
0 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Vitold Vaščikovski, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.05.2016. 14:28h

Crnogorska vlast je na mudar i održiv način riješila otvorena politička pitanja i takav odgovoran pristup je dobar model i za druge države regiona i šire, ocijenio je ministar vanjskih poslova Poljske Vitold Vaščikovski.

On je danas u Podgorici razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Marković je naglasio da posjeta Vaščikovskog dolazi u trenutku odličnih bilateralnih odnosa dvije države i snažne podrške Poljske integracionim procesima Crne Gore, da je prepoznaje kao podsticajnu za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i turizma.

"Poljska je u kontinuitetu pružala snažnu podršku integracionim procesima Crne Gore i vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, jer već danas imamo jasnu poruku da će ta država biti među prvima koje će ratifikovati pristupni Protokol za članstvo u Alijansi", kazao je Marković.

On je, kako je saopšteno, naglasio da je Crna Gora sposobna da prihvati ne samo benefite, već i odgovornost članstva u NATO i Evropskoj uniji.

Vaščikovski je čestitao jubilej obnove crnogorske nezavisnosti i potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, podsjećajući da je i Poljska prošla kompleksan put do članstva u Alijansi, i da ta zemlja i Vlada sa integracionim iskustvima stoje na raspolaganju za svaki vid podrške, pomoći i pratnerstva Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade je podvukao da Crna Gora dijeli demokratske vrijednosti savremenog svijeta, a najbolji pokazatelj stabilnosti na njenom unutrašnjem i spoljno-političkom planu je uspješno i demokratsko prevazilaženje izazova.

"Nijesmo zabrinuti zbog visokih kriterijuma koji su nam postavljeni na planu integracija, jer smo uspješno uspostavili potreban nivo vladavine prava, a politički sistem učinili stabilnim, što je osnov za ekonomsku sigurnost i najbolja garancija kako za poljske, tako i za sve ostale investitore", zaključio je Marković.

Bonus video: