BS, Forca i LP čekaju predlog DPS-a da izaberu šefa Skupštine

"Postoje govorkanja da bi to mogao da bude neko iz Pozitivne. Naravno, većina u parlamentu moraće da napravi koalicioni sporazum sa aktuelnom većinom. Ako se sve to proceduralno ispoštuje mogli bismo to podržati, ali naravno ne bez koalicionog sporazuma”, rekao je lider LP Andrija Popović
4 komentar(a)
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2016. 08:22h

Manjinske partije iz vladajuće koalicije spremne su da izglasaju predlog DPS-a za predsjednika parlamenta kada on stigne. Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Almer Kalač potvrdio je za radio Antena M da bi njegova partija glasala za kandidata kojeg bi DPS predložio u eventualnom dogovoru sa Pozitivnom.

"Predsjednik se bira iz redova poslanika, a ja smatram da bi većina, opet ne svi, ali velika većina taj posao odradila baš onako kako treba", rekao je Kalač.

Predlog vladajuće partije bi podržala i Liberalna partija.

"Postoje govorkanja da bi to mogao da bude neko iz Pozitivne. Naravno, većina u parlamentu moraće da napravi koalicioni sporazum sa aktuelnom većinom. Ako se sve to proceduralno ispoštuje mogli bismo to podržati, ali naravno ne bez koalicionog sporazuma”, rekao je lider te partije Andrija Popović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu podsjetio je da predsjednika parlamenta predlaže najmanje 10 poslanika i on mora biti neko od poslanika.

"Ne vidim nikakvog razloga da se ne bira predsjednik. Ta funkcija je jako važna. To svi znaju, ali možda eto u prilog tome ide i činjenica da, ukoliko je predsjednik države spriječen da obavlja tu funkciju, tu obavezu preuzima predsjednik Skupštine. Dakle, Skupština mora imati predsjednika i to su neke stvari koje se u demokratiji moraju poštovati'', kazao je Nimanbegu.

Bonus video: