"POZORIŠTE POLITIČKOG APSURDA"

Gruško: Čuju se izjave da bi crnogorska vojska trebalo da štiti baltičke države od "agresivne Rusije"

"Očigledno je da proširenje NATO nije poboljšalo, već je pogoršalo odnose Rusije sa zemljama koje su se toj alijansi pridružile", rekao je Gruško na konferenciji za novinare, prenosi Tass
31 komentar(a)
Aleksandar Gruško, Foto: Missiontonato.ru
Aleksandar Gruško, Foto: Missiontonato.ru
Ažurirano: 24.05.2016. 13:57h

Pristupanje Crne Gore NATO-u pokazuje da je politika Sjevernoatlantske alijanse usmjerena na stvaranje podjela, a ne na pružanje bezbjednosti, izjavio je danas izaslanik Rusije u NATO Aleksandar Gruško.

"Očigledno je da proširenje NATO nije poboljšalo, već je pogoršalo odnose Rusije sa zemljama koje su se toj alijansi pridružile", rekao je Gruško na konferenciji za novinare, prenosi Tass.

Gruško je primijetio da se već čuju izjave da bi crnogorska vojska trebalo da učestvuje u zaštiti baltičkih država od "agresivne Rusije".

"Ovo je pozorište političkog apsurda. Usred toga, politika proširenja NATO postaje svima jasna: ona ne zadovoljava realne bezbjednosne potrebe, već samo stvara linije podjele", istakao je ruski diplomata.

Gruško je rekao i da je odluka Rusije da rasporedi tri divizije duž svojih zapadnih granica samo jedna od mjera kojima odgovara na širenje NATO ka istoku.

"Naši interesi će biti pouzdano zaštićeni. Raspoređivanje tri divizije je samo jedna od mjera koje bi trebalo uzeti u obzri u tom kontekstu", rekao je stalni predstavnik Rusije u NATO, putem video-konferencije na relaciji Moskva-Brisel.

On se osvrnuo i na bezbjednosnu situaciju u Avganistanu, ocijenivši da se ona pogoršava, pošto talibani uspostavljaju kontrolu nad sve većim brojem provincija u toj zemlji.

Prema njegovim riječima, problem sa Islamskom državom takođe eskalira, navodi ruska agencija.

Preporučujemo za Vas