Lukjanov: NATO je lični izbor Crne Gore

Lukjanov kaže da Crna Gora nije prijetnja Rusiji, Gruško da je vidljiva geopolitička pozadina
54 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Gruško, Foto: Nato.int
Aleksandar Gruško, Foto: Nato.int
Ažurirano: 24.05.2016. 06:06h

Crna Gora sama po sebi ne predstavlja vojnu opasnost po Rusiju, ali njeno pristupanje NATO-u će pojačati vojno-politički potencijal Alijanse, rekao je zamjenik sekretara u Savjetu bezbjednosti Rusije Jevgenij Lukjanov, prenosi agencija Tas.

"Nisam znao da je Crna Gora predstavlja prijetnju po Rusiju. Doduše, njeno pristupanje NATO-u će pojačati vojno-politički potencijal Alijanse", rekao je Lukjanov novinarima u Groznom.

Lukjanov je kazao i da je odluka o ulasku u NATO lično pitanje Crne Gore.

"To je njihov lični izbor, na njima je da odluče. Ako misle da će to biti dobro za njihovu nacionalnu bezbjednost, onda je tako", rekao je on.

Stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško u petak je rekao da će ulazak Crne Gore u NATO dodatno produbiti podjele u Evropi.

Gruško je, prenosi Tas, rekao da nijedan krug proširenja Alijanse nije popravio odnose sa državama koje su ušle u NATO.

"Želio bih da notiram da je u slučaju Crne Gore, kao nikada prije, vidljiva geopolitička pozadina, želja da NATO pokaže svijetu da je njihova politika otvorenih vrata živa", rekao je Gruško.

On je dodao i da je evidentno da je u pitanju korak koji če oslabiti regionalnu bezbjednost i stabilnost, produbiti linije koje dijele, uključujući i one na Balkanu.

Bonus video: