Rebronja: Vlast sigurno gubi na oktobarskim izborima

U SDP-u, kako je kazao, smatraju da je krajnje neophodan potpuni konsenzus opozicionih političkih partija oko kontrole izbornog procesa i biračkih mjesta u najužem smislu riječi
22 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 22.05.2016. 11:47h

Trenutna vladajuća struktura u Crnoj Gori sigurno će izgubiti sljedeće izbore i otići u opoziciju, smara potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Almir Rebronja.

Rebronja je agenciji MINA rekao da će odluku o načinu izlaska SDP-a na sljedećim parlamentarnim izborima donijeti partijski organi u trenutku kada za to dođe vrijeme.

„Trenutno SDP radi na daljem jačanju partijske infrastrukture koja će biti na visokom nivou spremnosti da podrži svaku odluku nadležnih organa“, kazao je Rebronja.

Prema njegovim riječima, u SDP-u su posebno zadovoljni jačanjem opštinskih odbora Podgorica i Nikšić, jer su, kako je naveo, u ta dva grada duplirali broj mjesnih odbora kao i registrovanih članova.

„Moje trenutno razmišljanje govori da SDP treba da izađe samostalno na izbore“, dodao je Rebronja.

U SDP-u, kako je kazao, smatraju da je krajnje neophodan potpuni konsenzus opozicionih političkih partija oko kontrole izbornog procesa i biračkih mjesta u najužem smislu riječi.

Rebronja je ocijenio da se na političkoj sceni Crne Gore dešavaju procesi koji u sve većoj mjeri profilišu novu političku alternativu vladajućoj strukturi.

„Tako da se nadam da će građani Crne Gore u sve većoj mjeri prepoznati istorijski trenutak i dati konačni pečat početku novih promjena na zadovoljstvo svih građana“, kazao je on.

Na pitanje koji su im politički subjekti najpoželjniji partneri ukoliko se odluče za koalicioni nastup, Rebronja je rekao da je SDP je pokazao političku mudrost u prethodnom period i donosio odluke koje su u prvom planu bile vezane za interese države Crne Gore, pa tek onda u interesu partije.

Ostvarena je, kako je naveo, zavidna programska saradnja sa Demosom i Građanskim pokretom URA, i ta saradnja predstavlja pravo osvježenje za političke procese koji su se počeli dešavati.

„Kolike god bile suprotnosti između navedenih političkih subjekata, one su u osnovi ipak nešto sporedno u trenutnoj ekonomskoj i političkoj krizi u Crnoj Gori. Ono što nas dijeli u poređenju s onim što nas združuje je jako sitno“, kazao je Rebronja.

On je rekao da je SDP, otvoren za svaku saradnju sa drugim političkim subjektima na planu jačanja pravne države i borbe protiv korupcije i kriminala.

„SDP kao ozbiljna politička partija, pažljivo će razmotriti svaku moguću varijantu i blagovremeno donijeti konačnu odluku“, dodao je Rebronja.

Upitan da li u SDP-u isključuju mogućnost da, i pored burnog razlaza, opet budu u koaliciji sa DPS-om, s obzirom da nijesu među potpisnicima Deklaracije o nekoaliranju sa tom partijom ni prije ni poslije izbora, Rebronja je kazao da je SDP jasno dao odgovor i obrazloženje na ponuđeni tekst Deklaracije.

„Izuzetno je važno da svi građani Crne Gore razumiju da SDP neće napraviti ni jedan potez ili donijeti tako važnu odluku bez bliske saradnje sa drugim političkim partnerima koji su naši programski partneri u ovom procesu“, naglasio je Rebronja.

SDP, kako je naveo, želi da bude partner za promjene, za pravedniju Crnu Goru, za državu svih građana, a ne za nove podjele i nove oblike rušenja i uništavanja zvaničnih institucija države.

„Ovakav DPS nije poželjan partner, i mislim da je svima jasno poslije 27. januara da je SDP jasno rekao da je došlo vrijeme za promjene“, kazao je Rebronja.

Prema njegovim riječima, promjene su neumoljive i one se već dešavaju.

„Zato sam i siguran da trenutna vladajuća struktura sigurno gubi sljedeće izbore, i odlazi zasluženo u opoziciju, gdje će imati vremena najmanje četiri godine da na miru razmišljaju o svim pogrešnim potezima i odlukama koje su donosili na štetu države i svih njenih građana“, rekao je Rebronja.

U takvoj Crnoj Gori će, smatra on, nadležni državni organi puno kvalitetnije odraditi svoj dio posla, i sve odgovorne pojedince za djela koja su napravljena prema državi i građanima, na zakonski način i procesuirati.

„To je istorijska Pravda, koja neumoljivo dolazi, i koja nije zaobišla ni druge države regiona i Evrope“, dodao je Rebronja.

On je kazao da će oktobarski izbori pokazati da li građani Crne Gore žele dalje ekonomsko propadanje, zaduživanje, dalje rasprodavanje prirodnog bogatstva, jadranske obale, energetskih zvora.

Rebronja je rekao da će izbori pokazati i da li građani i dalje žele plaćanja garancija za propale biznise ljudi bliskih režimu, ili za dalji neodgovorni rad Savjeta zaprivatizaciju sa jedne strane, „a sa druge dalje bogaćenje pojedinaca i kriminalnih grupa čije djelovanje sve više dovodi u opsanost i sami smisao postojanjaovakve države“.

„Zato sam siguran, da su promjene neminovne i da će one biti krunisane na oktobarskim izborima. Važno je da se bez revolucije dovede proces do kraja, da se sa poštenim i fer izborima ovakva vlast mirnim putem pošalje u opoziciju“, naglasio je Rebronja.

U Crnoj Gori su, smatra on, sazrele mlade generacije koje prvi put imaju pravo glasa i koje žele zaposlenje, sigurnu ekonomsku budućnost i srećan život.

„A ne da budu „najamnici“ kod nekih od tajkunskih povezanih firmi koje kao kockice mozaika pokrivaju svaki ekonomski i životni prostor u Crnoj Gori“, kazao je Rebronja.

On je dodao da ga posebno čini ponosnim slika iz parlamenta kojom su, kako je naveo, poslanici SDP-a predstavili tu partiju, a koja je obišla svijet posljednjih dana.

„Pokazalo se da je SDP bio i ostao jasni zagovornik promjena. Da ni u jednom trenuku nijesmo uskopartijski razmišljali već smo čitavu političku snagu i kulturu podredili državnim interesima“, precizirao je Rebronja.

Kako je naveo, svima je sada jasno da razmimolaženja između SDP-a i DPS-a traju duži niz godina, i da SDP nije želio ranije glasanje o nepovjerenju vladi kako nebi dao alibi DPS-u za usporavanje evropskog i puta u atlanske integracije.

Ta dva strateška pravca, tvrdi Rebronja, trasirao je i vodio SDP, i oba procesa doveo do nivoa kada više nema povatka. „Zato sada Crnoj Gori treba ekonomska i politička stabilnost, jača borba protiv krimnala i korupcije, kao i država ravnopravnih građana“.

Prema riječima Rebronje, DPS je jasno u parlamentu saopštio ko je njegov najveći politički protivnik.

„Jasno je pokazao ko najviše ugrožava tajkunizaciju Crne Gore. Pokazalo se da i svi uvezeni medijski „šarlatani“ nijesu mogli ubiti SDP“, kazao je Rebronja.

Svima je, kako je naveo, jasno da je DPS prvi put od njegovog postojanja izgubio izbore na Kongresu SDP-a.

„I tada, kada je propao plan pretvaranja SDP-a u satelit, krenula je aktivnost svih sivih i mračnih aktivnsoti na prvog čovjeka SDP-a i na čitav SDP. Glasanje je pokazalo i ko je trenutna vlast u Crnoj Gori a ko opozicija. Baš me zanima, kakav će učinak parlament imati u narednom periodu do izbora“, kazao je Rebronja.

Bonus video: