Krivokapić: Slobodu za CG teško smo pretvarali u slobodu za sve građane

On je kazao da, kada predugo vlada jedan (čovjek) ili jedna (partija), onda sve njihove greške postaju greške države
50 pregleda 33 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2016. 14:59h

Crna Gora se mnogo bolje borila za državnost i nezavisnost nego što ju je gradila, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je kazao da se Crna Gora znala uzdizati u odbrani i građenju svoje nezavisnosti, ali da se boji da nije znala slobodu puniti pravim sadržajem.

„Slobodu za Crnu Goru teško smo pretvarali u slobodu za sve njene građane“, naveo je Krivokapić, na susretu bivših članova Pokreta povodom deset godina nezavisnosti

Prema njegovim riječima, odmah poslije nezavisnosti došlo je raslojavanje.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora, 21. maja 2006. godine, bila jedinstvena u odbrani vjere u punu slobodu za sve, i da je ta duhovnost uzdizala i čuvala malu zemlju bez materijalnih bogastava.

Ta duhovnost Crne Gore je, kako je dodao, bio prostor koji je bio osvojen prije deset godina.

Krivokapić je kazao da nema slučaja u istoriji da je ista generacija ukidala i vraćala svoju državu.

Samo jedan put je jasan i siguran a to je, prema riječima Krivokapića, put demokratije.

On je kazao da, kada predugo vlada jedan (čovjek) ili jedna (partija), onda sve njihove greške postaju greške države.

„Na nama je da demokratijom pokažemo da je nezavisna Crna Gora jedna a da smo mi dužni da joj služimo“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, odbrana od toga je u institucijama koje čuvaju građani i Crna Gora se ne može braniti ničim bolje nego demokratijom.

On je kazao da je poslednje „zasađeno stablo“ koje je i najplodotvornije u državnom životu Crne Gore, njena multietnička harmonija.

„Petrovići su bili mudri u vremenu kada je to bilo nemoguće, da zasade to stablo zajedništva svih vjera u Crnoj Gori i suštinski stvore osnov za građansku naciju“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da je današnja Crna Gora u mnogo čemu slabija nego ona 2006. godine.

On je ukazao da se primiče 30 godina više-partizma u Crnoj Gori a da je Titova Crna Gora trajala 35 godina.

„Izmjerimo se ekonomski sa Titovom Crnom Gorom pa ćemo znati kavih je naših tri decenija a kakvih njegovih“, poručio je Krivokapić.

Kako je kazao, Titova Crna Gora je krenula bez metra asfalta, ali je ostavila enormno bogatsvo institucija, univerziteta, pobjede, televizije.

„Ostavila nam je ekonomiju, školski i zdravstveni sistem na kojem mi još živimo 30 godina, i to je mjera za deset godina nezavisnsoti, tri decenije višepartizma“, ocijenio je Krivokapić.

Princ Nikola Petrović kazao je da kada bi morao da opiše Crnu Goru rekao bi da je to to divna priča magičnog spoja između geografije i istorije i da su građani djeca tog spoja.

On je ukazao da se danas slavi deset godina nezavisnosti i sa ponosom ističe da je Crna Gora vjekovima utemeljna u svojoj državnosti.

„Moje današnje prisustvo kao potomka dinastije Petrovića , dodatno tome svjedoči“, rekao je princ.

On je kazao da bez obzira da li su akteri bili predstavnici državnih organa ili građani, obnova nezavisnosti nije bila moguća bez podrške i patriotizma mnogih sugrađana koji su od početka raspada Jugoslavije branili vrijednosti i slobode i bili posvećeni Crnoj Gori.

„Upravo ovaj dan za sve treba da bude prilika da na trenutak stanemo i sagledamo put koji smo prešli i ponovo uzmemo kompas i dodatno proiovjerimo pravac koji smo sebi u budućnosti zacrtali“, poručio je Petrović.

On je kazao, vrijeme je da se potvrde tradcionalne vrijednosti, tolerancija i solidarnost koji su sačuvali Crnu Goru da, kako je dodao, za razliku od drugih izbjegne nedavne sukobe i učini dodatan napor da dosegne sve vrijednosti demokratije i pravde.

„Vrijeme je da se pripremimo za novu deceniju koja će, nadam se, donijeti lijek za teškoće koje su preživjeli i preživljavaju mnogi crnogorski građani“, ocijenio je Petrović.

On je kazao da bi volio da tokom nove decenija Crna Gora brine o svojoj budućnosti isto onoliko ili čak više nego što brine o svojoj prošlosti. „Da se više zainteresuje za onoga što je ujedinjuje od onog što je dijeli“.

Princ je naveo da si crnogorski građani podijeljeni oko politike, identiteta, religije često i unutar sopstvene porodice.

Bivši koordinator Pokreta za Nezavisnu Crnu Goru, Rade Bojović kazao je da simbolika današnjeg jubileja, pored razloga za ponos, navodi i na razmišljanje o stanju u kojem se država nalazi i izazovima koji su pred njom.

„Nemam dilemu da je Crna Gora prije deset godina donijela najkrupniju i naijispravniju političku odluku u njenoj savremenoj istoriji“, rekao je Bojović.

On je naglasio da se ne smije zaboraviti da je država obnovljena pod teretom teškog dekadentnog vremena, pod pritiskom beogradske politike , i uslovima koji nijesu bili dio standardne demokratske prakse.

Bonus video: