Marković: Kvalitativne promjene su neumintnost

Marković je ukazao i na novi kvalitet političkih i multilateralnih odnosa Crne Gore sa državama regiona, ali i zemljama članicama NATO, što će imati direktne implikacije da naša zemlja u godinama koje slijede krene krupnijim koracima ekonomskog razvoja
5 komentar(a)
Duško marković, Hojt Brajan Ji, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Duško marković, Hojt Brajan Ji, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 21.05.2016. 13:35h

Vlast će učiniti da se opozicija osjeća ravnopravnim dijelom Vlade kako bi se, pored ambijenta izbornog povjerenja, zajednički ispunjavale i obaveze koje su u vrhu nacionalne agende, saopštio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

On je danas u Podgorici razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju američkog Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem.

„Kvalitativne promjene su neumintnost, a Crna Gora je spremna za novi nivo demokratije i ukupnih sloboda“, rekao je Marković, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je Hojt Ji ocijenio da potpisani Pristupni protokol za članstvo u NATO na vanjskom, i postignuti politički sporazum i nova Vlada na unutrašnjem planu, predstavljaju veliko dostignuće Crne Gore.

„Nekada smo postavljali pitanje da li Crna Gora može opstati kao nezavisna država, a danas ocjenjujemo da je vaša zemlja otišla dva koraka dalje – ona je faktički na pragu NATO-a, a siguran sam da će biti i dio Evropske unije. Danas je uspjeh Crne Gore važan za cio region Zapadnog Balkana“, rekao je Hojt Ji.

Marković je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade i naroda SAD, konstatujući da je ta država vjerovala u Crnu Goru i u trenucima ozbiljnih izazova, i učinila sve da se oni demokratski prevaziđu.

„SAD bile su i u prethodnoj deceniji jedan od ključnih oslonaca naših evroatlantskih ambicija, a danas je članstvo Crne Gore u NATO realnost“ – naglasio je Marković.

Marković je ukazao i na novi kvalitet političkih i multilateralnih odnosa Crne Gore sa državama regiona, ali i zemljama članicama NATO, što će imati direktne implikacije da naša zemlja u godinama koje slijede krene krupnijim koracima ekonomskog razvoja.

On je istakao da je Crna Gora pokazala snagu dijaloga i razuma, a ne sukobljavanja, što je veliki kapital kako za ovu, tako i za buduće generacije političara.

„Nijesmo dozvolili da političke razlike i drugačiji pristup budu povod za konfrontacije, već smo tu realnost iskoristili kao osnov za važne i održive odluke. Politički sistem i vladavina prava bili su veliki izazov, ali više ne predstavljaju ograničenje za dalji demokratski napredak naše zemlje“, istakao je Marković.

Marković i Hojt Ji su istakli značaj postojećih partnerskih odnosa SAD i Crne Gore, kao i stepen otvorenosti i povjerenja koje je izgrađeno u vremenu složenih geopolitičkih prilika.

Oni su konstatovali doprinos crnogorskih bezbjednosnih struktura mirovnim operacijama i borbi protiv terorizma, što je bio takođe jedan od jasnih signala da je Crna Gora spremna za NATO.

Bonus video: