Ban ki-Mun: Crna Gora doprinijela ostvarenju širokog dijapazona ciljeva UN

"Zahvaljujem Crnoj Gori i što je omogućila svim organizacijama UN da rade pod istim krovom – u Eko zgradi UN"
3 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.05.2016. 09:18h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da narodu Crne Gore čestita 10. godišnjicu nezavisnosti.

"Crna Gora je ostvarila značajan napredak, pogotovo na izgradnji države i u brojnim reformama na putu integracije u Evropsku uniju. Ove godine obilježava se i 10. godišnjica članstva Crne Gore u Ujedinjenim nacijama. Iako je vaša zemlja jedna od najmlađih članica, doprinijeli ste ostvarenju širokog dijapazona ciljeva UN, kao i stalnom promovisanju mira, razvoja i dobrosusjedskih odnosa u Jugoistočnoj Evropi. Odigrali ste i aktivnu ulogu u oblikovanju Agende održivog razvoja do 2030. godine", kazao je Ki-mun.

On je dodao da se veze između Crne Gore i Ujedinjenih nacija i dalje produbljuju.

"Zahvaljujući posvećenoj primjeni pristupa Jedinstvenog djelovanja, ostvaren je napredak u oblastima obrazovanja, dječije zaštite, inkluzije osoba sa invaliditetom, integracije izbjeglica, demokratskog upravljanja, kao i u drugim oblastima koje su presudne za ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja. Takođe zahvaljujem Crnoj Gori i što je omogućila svim organizacijama UN da rade pod istim krovom – u Eko zgradi UN, koja je ujedno i potvrda posvećenosti vaše zemlje održivom razvoju i smanjenju emisija CO2. Kako se okrećemo budućnosti, možete biti ponosni na mjesto koje vaša zemlja zauzima u ovoj porodici naroda. U ovom vremenu integracija i međupovezanosti u kome nijedna zemlja ne može sama da rješava izazove, napredak i razvoj zavise od međusobne saradnje. Radujem se nastavku našeg bliskog i pozitivnog partnerstva u narednim godinama", rekao je Ki-mun.

Bonus video: