DPS: Završnim dokumentom POSP-a dominiraju realni politički procesi

Iz DPS su kazali da u završnom dokumentu dvodnevnog zasjedanja delegacija crnogorskog i evropskog parlamenta jedna preporuka koja je sadržana u prethodnim dokumentima, sada nije našla svoje mjesto
3 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2016. 14:41h

Završnim dokumentom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP), umjesto iskonstruisanih i ispolitizovanih navodnih afera, dominiraju realni politički procesi i snažna podrška ozbiljnim političkim namjerama demokratskih struktura Crne Gore, sapšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS su kazali da u završnom dokumentu dvodnevnog zasjedanja delegacija crnogorskog i evropskog parlamenta jedna preporuka koja je sadržana u prethodnim dokumentima, sada nije našla svoje mjesto.

"Nije našla mjesto u formulacijama, praćenim političkim ambicijama onih koji su i danas, kao i ranije insistirali na tome. Nije našla mjesto preporuka sa politički iskonstruisanom, a posebno već duže vremena medijski rabljenom aferom Snimak", kaže se u saopštenju DPS-a.

Navodi se da je demokratskim izjašnjavanjem, kome su prethodili ubjedljivi argumenti u dijalogu, ta preporuka je izbrisana.

"Članovi POSP-a su, Deklaracijom i Preporukama, posebnu pažnju posvetili podršci, koja se snažno daje naporu da se kroz politički sporazum vlasti i opozicije i na njemu rekonstruisanoj 40. Vladi, dođe do izbora čiji će rezultati biti prihvatljivi i nesporni za sve potpisnike sporazuma", ističu iz DPS-a.

Kako su kazali sfera „Snimak“, ušla je u politički život Crne Gore, pa zatim i u domaća i u međunarodna dokumenta, prije svega zahvaljujući činjenici da su prvi ljudi SDP-a, stali iza namjere drugih da "tom konstrukcijom pokušaju da naruše dostignute demokratske vrijednosti i to kako kroz orkestrirane političke nastupe, tako i odlučivanjem u institucijama".

Navodi se da je SDP, odlukom da izađe iz koalicije, prešao na stranu crnogorske opozicije i sa njima stvorio faktičku političku većinu i u Skupštini i POSP-u na ranijim zasijedanjima.

Iz DPS- su kazali da su voljom te nove poslaničke većine prolazile politički grube i netačne ocjene i u Skupštini Crne Gore, i na ranijim zasijedanjima POSP-a.

"Današnji pokušaj da se to ponovi i nađe u završnom dokumentu upravo završenog sastanka nije prihvaćen, jer je ta namjera osujećena demokratskim argumentima i činjenicom da je crnogorski parlament krenuo u saniranje narušenih odnosa u toj instituciji, smjenom dosadašnjeg predsjednika parlamenta", navode iz DPS-a.

Bonus video: