Vujović: Očekujemo opstrukcije u Vladi, odgovorićemo adekvatno

"Vodićemo računa o državnom interesu i trošenju novca"
131 pregleda 23 komentar(a)
Milenko Popović, Miodrag Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Milenko Popović, Miodrag Vujović, Boris Marić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.05.2016. 05:46h

Novoizabrani vicepremijer Miodrag Mišo Vujović rekao je da očekuje „suptilnu“ opstrukciju u Vladi izbornog povjerenja premijera Mila Đukanovića.

„Odgovorićemo na adekvatan način“, poručio je Vujović, koga je Skupština, sa još četvoricom kolega iz opozicije, izabrala u četvrtak rano ujutru za člana Vlade.

Vujoviću, kao i ministrima finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede Rašku Konjeviću, Goranu Daniloviću, Borisu Mariću i Milenku Popoviću danas bi trebalo da bude prvi radni dan u Vladi.

Za izbor opozicionih ministara glasali su poslanici DPS-a, SDP-a, Demosa, URA, Socijaldemokrata i manjinskih partija, DF je bio protiv a SNP i Pozitivna uzdržani. SNP je jedino glasao protiv izbora Konjevića.

Poslanici Pozitivne podržali su DPS i manjinske partije prilikom izbora Petra Ivanovića za potpredsjednika, jer je opozicija bila protiv toga.

Marić, novi ministar rada, koji je dobio najviše glasova poslanika, već danas u vili “Gorica” potpisuje Sporazum o socijalnom osiguranju sa Slovačkom.

„Događaji koji su prethodili potpisivanju Sporazuma o organizovanju slobodnih izbora i izboru novih članova Vlade iz redova opozicije, pokazali su oblike destrukcije vladajuće partije. To se posebno vidjelo prilikom predlaganja kandidata za ministra poljoprivrede“, rekao je Vujović koga premijer nije prihvatio za to mjesto.

On vjeruje da DPS nije htio sporazum i leks specijalis i da su „svim sredstvima pokušali da dobiju na vremenu kako bi novi ministri imali što manje prostora za djelovanje“.

„Ali, meni to ne smeta, idemo odlučno da identifikujemo zloupotrebe državnih resursa u ministarstvima, da uspostavimo kontrolu zapošljavanja, socijalnih davanja, izdvajanja sredstava za reklamiranje“, rekao je Vujović „Vijestima“.

Opozicija već ima, dodao je, određene podatke da je bilo zloupotreba. „Prvo ćemo analizirati situaciju i pokušati da onemogućimo zloupotrebe resursa. Naš drugi zadatak je da odradimo redovno funkcionisanje ministarstava, da budemo efikasni jer pred nama su veliki zadaci“, kaže Vujović.

Pošto mu pripada mjesto u užem kabinetu, koji donosi važne odluke prije nego što se njima bavi Vlada, Vujović kaže da će „voditi računa o državnom interesu i načinu na koji se troši novac“.

DPS proslavio Krivokapićev pad konjakom

DPS je smjenu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića proslavio nekoliko minuta nakon glasanja, kada je u poslanički klub te partije, u četvrtak rano ujutru oko 2.30 časova, unijeto nekoliko čaša konjaka.

Novi predsjednik parlamenta trebalo bi da se bira na narednoj sjednici, najavio je Krivokapić prije nego su ga tajnim glasanjem smijenili DPS, Pozitivna i klub manjinskih partija, uz podršku dvoje poslanika SNP-a. Koliko se DPS-u žurilo da završi sa „parlamentarnom diktaturom“, za šta su optuživali Krivokapića, svjedoči sajt Skupštine sa čije naslovne strane su juče uklonjene neke njegove fotografije.

Umjesto toga, na njoj je slika sa premijerskog sata na kojoj se vidi Milo Đukanović, ali i fotografije zgrade parlamenta.

Bonus video: