Šćekić: Bili smo za Crnu Goru, ali smo isticali da ne želimo privatnu državu

Šćekić je rekao da su decenija nepravde i etiketiranja ostavile ne samo emotivni trag kod Beranaca, nego su mnogima ugrozili biološki opstanak i golu egzistenciju jer su imali drugačije mišljenje
80 pregleda 16 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 19.05.2016. 19:35h

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) rekao je da su on i njegovi sugrađani o svojoj sudbini odlučivali 2006, u emotivnoj atmosferi, neravnopravnim uslovima, jer je većina njih bila izložena pritiscima i ucjenama kojima nisu podlegli.

On je prijem povodom 10 godina nezavisnosti Crne Gore organozivao u spomen kući vojvode Gavra Vukovića.

„Nismo bili protiv Crne Gore nego za Crnu Goru, ali smo isticali da ne želimo privatnu državu, slabih institucija, državu bez vladavine prava. Cijenili smo naše neraskidive bratske i istorijske veze, i smatrali da u većoj zajednici imamo veće šanse za napredak i razvoj našeg kraja i države. Ovih deset godina su nažalost pokazale da razvoj Crne Gore sputavaju pojedinačni interesi i izražene neprirodne podjele.

Sa druge strane mi smo proteklih deset godina, a posebno poslednje dvije, koliko obavljamo vlast u Beranama, svakim danom praktično pokazivali kako se poštuje država i kako se voli Crna Gora,“ rekao je Šćekić na prijemu povodom 10 godina od proglašenja nezavisnosti.

On je ocijenio da je 21. maj 2006. bio jedan od najemotivnijih dana u novijoj istoriji Crne Gore.

„Tog dana je na referendumu odlučeno da Crna Gora obnovi puni međunarodno-pravni subjektivitet. Većina građana Berana se tada izjasnila za očuvanje državne zajednice, značajan broj sadašnjih i bivših sugrađana se izjasnio za obnovu punog državno-pravnog subjektiviteta, ali ni jedan građanin Berana nije glasao protiv Crne Gore! Punih deset godina Berane nosi stigmu grada koji je glasao protiv Crne Gore i mi danas želimo da stavimo tačku na tu priču, jer Berane ne da nije glasalo protiv Crne Gore, već je uvijek davalo svoje najsvetije za nju,“kazao je Šćekić.

On je rekao da su decenija nepravde i etiketiranja ostavile ne samo emotivni trag kod Beranaca, nego su mnogima ugrozili biološki opstanak i golu egzistenciju jer su imali drugačije mišljenje.

On je rekao da je nova vlast SNP-a i DF-a 2014. zatekla prezaduženu opštinu, sa mnogo problema.“Ali to nas nije i ne može spriječiti da prebrodimo loše momente i stvorimo bolje i zdravije uslove, nasuprot onih pojedinaca, kojima su povjerene značajne funkcije na najvišim nivoima, a koji su svojim ponašanjem najviše doprinijeli unižavanju ugleda Crne Gore i unižavanju svih onih ideala za koji su naši preci ginuli,“rekao je gradonačelnik Berana.

Šćekić je podsjetio da je nova vlast nakon preuzimanja vlasti u Beranama, podnijela krivične prijave protiv odgovornih za pronevjere opštinske imovine i novca, i već dvije godine čeka državne institucije da se konačno izjasne o tim predmetima.

„Danonoćno, već dvije godine, radimo na vraćanju povjerenja u institucije sistema, odnosno u instituciju Opštine Berane. Slobodno mogu da kažem da smo uspjeli da „korupcija i pronevjera“ nisu više riječi koje se vezuju za našu opštinu. Vraćanje povjerenja u opštinu je težak posao koji se neće vidjeti odmah, ali će donijeti promjene koje niko neće moći da zaustavi, a one su značajne za sve građane i Berana i Crne Gore, bez obzira kojem subjektu pripadali.

Svoje poštovanje prema državi i njenim građanima, koji su jedini nosioci njenog suvereniteta, pokazujemo i kroz niz razvojnih projekata koje smo pokrenuli. Mi patriotizam doživljavamo kao niz rezultata koji će omogućiti pristojan život svim našim građanima,“ rekao je Šćekić.

Nova bojkotovala prijem

Nova srpska demokratija iz Berana koja je u ovoj opštini u koaliciji sa SNP odlučila je da ne prisustvuje prijemu koji je organizovao Šćekić.

Oni su podsjetili da je na referendumu 2006. godine u Beranama protiv nezavisnosti glasalo 52,83 odsto stanovništva i to u periodu kada je opština Petnjica bila u sastavu opštine Berane.

"Rukovodstvo Opstinskog odbora Nove srpske demokratije u Beranama sa svojim članovima, funkcionerima i zaposlenima u izvršnoj vlasti Opštine Berane su na sinoćnjem sastanku na kojem su zauzeli jedinstven stav u vezi prijema koji povodom obilježavanja deset godina nezavisnosti Crne Gore, organizuje predsjednik opštine Dragoslav Šćekić. Rukovodstvo Nove podsjeća i na injenicu da u Beranam zivi 42,96 odsto Srba i 26,02 odsto Crnogoraca, po podacima sa posljednjeg popisa stanovništva", navodi se u saopštenju Nove.

Dodali su da u periodu od 2006.-2016. godine javni dug u Crnoj Gori iznosi 2,5 milijardi eura.

"Crna Gora je nakon 10 godina nezavisnosti država kriminala, korupcije, neefikasnosti sudstva, posrnule ekonomije, uništene privrede, rasprodate u bescijenje imovine i enormnim dugovanjima koja rastu svake sekunde. Nova srpska demokratija svojim prisustvom na prijemu povodom dana nezavisnosti ne želi da daje legitimitet državi koja je nezavisnost stvorila na pokradenom referendumu finansiranom od raznih kriminogenih grupacija, državi koja je priznala Kosovo i koja građane srpske nacionalnosti tretira kao građane drugog reda", kazali su iz Nove.

Iz Nove tvrde da čak i pojedini političari koji su bili zagovornici ideje nezavisnosti javno izjavljuju da se nijesu zalagali za Crnu Goru koja će biti privatna država trenutno vladajućeg DPS i njegovih saučesnika.

"Nova srpska demokratija je protiv kvazi države Crne Gore pod patronatom postojećeg državnog rukovodstva na čelu sa uništiteljem Crne Gore Milom Đukanovićem. Svojom politikom Nova se zalaže da Crna Gora bude demokratska država zasnovana na vladavini prava, bez kriminala, pljačke sa razvijenom privredom, stabilnom ekonomskom i socijalnom politikom koja bi pruzala sigurnost svim gradjanima.Ovakvu drzavu mogu stvarati samo oni koji istinski vole Crnu Goru

Bonus video: