Marković: Dobra prilika za budućnost Crne Gore

Iz Službe za odnos sa javnošču crnogorske Vlade, navodi se da je Marković informisao delegaciju o napretku Crne Gore u evropskim i NATO integracijma, i sa postignutim rezultatima na tom planu
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.05.2016. 12:46h

Opoziciona participacija u Vladi i u državnoj administraciji, nova je vrijednost za politički sistem i dobra prilika za budućnost Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru sa delegacijom Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Iz Službe za odnos sa javnošču crnogorske Vlade, navodi se da je Marković informisao delegaciju o napretku Crne Gore u evropskim i NATO integracijma, i sa postignutim rezultatima na tom planu.

„Napori naše zemlje ka ostvarenju najvažnijih spoljno-političkih prioriteta ne mogu biti usporeni. Ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU ima obilježja ozbiljnih rezultata, što Crnoj Gori daje posebnu reputaciju perspektivne zemlje kandidata na Zapadnom Balkanu“, istakao je Marković.

U saopštenju se kaže da je Aneliz Dods saopštila da je Evropski parlament konstatovao napredak Crne Gore gotovo u svim oblastima, ocijenivši da je Crna Gora lider u regionu kada se govori o ukupnoj harmonizaciji političkog i pravnog sistema sa tekovinama EU.

Navodi se da je Marković sa gostima razgovarao o rezultatima u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i zaštite ljudskih prava, koji su rezultat snažne ustavne i institucionalne reforme.

On je kazao da Crna Gora ima prilično stabilne i nezavisne institucije, sa prvim ozbiljnijim bilansima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Posljednji polugodišnji izvještaji o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24 pokazuju visok stepen ispunjenosti, više od 85 odsto, i na to smo kao odgovorna administracija ponosni“, poručio je Marković.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarne delegacije u kontekstu aktuelnih političkih procesa, Marković je saopštio da crnogorsko društveno, političko i demokratsko sazrijevanje pokazuje novi kapacitet koji će omogućiti organizovanje izbornog procesa u ambijentu političkog povjerenja.

„Zadovoljan sam zbog usvajanja leks specialisa koji će omogućiti sprovođenje političkog Sporazuma, a raduje me i prilika da opozicija participira u Vladi i u državnoj administraciji, jer je to nova vrijednost za politički sistem, i vjerujem dobra prilika za budućnost zemlje“, zaključio je Marković.

Navodi se da su sagovornici integracionu politiku Crne Gore ocijenili kao politiku vizije i odlučnosti koja direktno doprinosi regionalnoj stabilnosti.

"Kopredsjedavajuća i članovi delegacije posebno su zahvalili Markoviću na iskrenom i objektivnom pristupu, i sveobuhvatnoj ocjeni stanja u oblastima o kojima su iskazali interesovanje", navodi se u saopštenju

Bonus video: