Đukanoviću priča o korupciji glupost koja služi za zabavu

Premijer smatra da je posrijedi “tendenciozno politikanstvo” i pokušaj da se naruže konkurenti
53 pregleda 77 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Muskat, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Muskat, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.05.2016. 05:59h

To što se za njegovo ime povezuje sa više slučajeva korupcije i organizovanog kriminala, za premijera Mila Đukanovića je "obična glupost".

"Dozvolite da kažem da to smatram običnom glupošću, koja nekom možda služi za zabavu", kazao je premijer juče na Malti na pitanje novinara tamošnjeg najuglednijeg lista "Tajms of Malta" kako doživljava titulu osobe koja je najviše doprinijela promovisanju kriminala i korupcije.

Tu neslavnu titulu dodijelila mu je međunarodna novinarska organizacija OCCRP, čija je novinarka Miranda Petrucić zbog pisanja o korupciji juče dobila prestižnu nagradu vašingtonskog Međunarodnog centra za novinare.

Jedna od njenih tema bilo je i sporno poslovanje Prve banke porodice Đukanović.

Za “titulu” je okrivio svoje političke neprijatelje.

"Crna Gora je demokratska zemlja i u njoj postoji apsolutna sloboda mišljenja i naših političkih protivnika i javnosti uopšte. Tako da nije iznenađujuće da politički protivnici ne štede svoje političke protivnike koji su na vlasti i u tome znaju da budu veoma kreativni", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Malte Džozefom Muskatom.

On smatra da je posrijedi “tendenciozno politikanstvo” i pokušaj da se naruži konkurencija.

"Sve je to dio učenja demokratiji. Valjda ćemo u sljedećim fazama biti demokratski kulturniji, da shvatimo da se prestiž ne može graditi na unižavanju konkurencije nego na vlastitom kvalitetu”, rekao je.

Dodao je da lideri EU koji razmatraju prijem Crne Gore nisu "slijepi", a da birači koji glasaju za njega 25 godina nisu "glupi".

Na pitanje koliko mu je ugodno da sarađuje sa Đukanovićem u svjetlu svih ovih optužbi, Muskat je kazao da ako je EU spremna da razmotri članstvo Crne Gore, onda on neće isključiti saradnju sa njom.

"Osjećam se sigurno radeći sa administracijom koja pregovara da uđe u EU. Ako je Briselu i drugim administracijama ugodno, onda ne vidim zašto nama ne bi trebalo", poručio je.

Muskat je rekao da su neki bili isto tako kritični prema saradnji sa Azerbejdžanom, ali da EU i njene članice sarađuju sa predsjednikom Ilhamom Alijevim. Porodica Alijev je navodno umiješana u više slučajeva korupcije.

Bonus video: