Vlada: Prihvaćena Informacija o dugoročnom zaduživanju Plava, vizne olakšice za grupe državljana Kine i Irana

U saopštenju se kaže da je Vlada utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
1 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.05.2016. 19:45h

Crnogorska Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o dugoročnom zaduživanju Opštine Plav od 1,2 million eura, u cilju sprovođenja aktivnosti na realizaciji Sanacionog plana za prevazilaženje finansijskih teškoća.

Navodi se da je Vlada dala saglasnost Opštini da započne aktivnosti na realizaciji Sanacionog plana.

Iz Vlade je saopšteno da je utvrđen Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na ugljovodonike.

“Odredbama važećeg zakona propisana je obaveza utvrđivanja i dostavljanja Prijedloga zakona o Fondu za ugljovodonike Skupštini Crne Gore do 31. decembra 2014. godine”, kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je na sjednici, kojom je predsjedavao njen potpredsjednik, Duško Marković, s obzirom na činjenicu da propisani rok ne odgovara složenosti i zahtjevnosti materije koja se reguliše zakonom, predloženo da Vlada posebnim aktom osnuje Fond za ugljovodonike, najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Dodaje se da će se aktom o osnivanju Fonda utvrditi i status i nadležnosti Fonda, organi, nadležnosti i način rada i odlučivanja organa Fonda, pravila korišćenja prihoda od ugljovodonika i druga pitanja od značaja za rad Fonda.

U saopštenju se kaže da je Vlada utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Izmjene se, kako se pojašnjava, odnose na usaglašavanje sa novim Zakonom o upravnom postupku.

Iz Vlade je saopšteno da je na sjednici usvojena Informacija o olakšicama u postupku izdavanja viza za grupe državljana Kine i Irana.

Navodi se da je, u skladu sa Zakonom o strancima, nadležno ministarstvo ovlašćeno da u postupku izdavanja viza za grupe državljana tih zemalja primjenuje olakšice.

Pojašnjava se da olakšice podrazumijevaju da se vize za kratak boravak izdaju grupi putnika koja je formirana prije nego što je donesena odluka o putovanju, ukoliko članovi te grupe zajedno ulaze na teritoriju Crne Gore, borave u njoj i napuštaju teritoriju kao grupa.

Rok važenja vize ne može, dodaje se, biti duži od 30 dana.

Vlada je donijela i Odluku o donošenju Detaljnog prostornog plana za Termoelektranu (TE) Pljevlja.

Objašanjava se da je Planom definisan model korišćenja prostora i optimalnog razmještaja aktivnosti i postrojenja u okviru kompleksa TE Pljevlja, uz uvažavanje ekoloških, ekonomskih, tehničko – tehnoloških i prostorno – funkcionalnih kriterijuma.

“Utvrđeni su uslovi i pravila za izgradnju, korišćenje i održavanje objekata u okviru kompleksa TE Pljevlja na pojedinim lokacijama, kao i povezivanje ovog infrastrukturnog kompleksa u jedinstveni sistem”, dodaje se u saopštenju.

– Vlada je usvojila i Odluku o mreži zdravstvenih ustanova čiji je cilj efikasno pružanje zdrvstvene zaštite i obezbjeđenje zdravlja građana.

Odluka je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, usvojena u sklopu implementacije novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Glavni cilj Odluke je efikasnije pružanje zdravstvene zaštite i nesmetano sprovođenje reformi na svim nivoima zdravstvene zaštite",kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj Odluke i unapređenje i obezbjeđivanje zdravlja građana, uz izgradnju održivog i integrisanog sistema zdravstvene zaštite zasnovanog na principima solidarnosti, jednakosti, dostupnosti i kvaliteta, sistema koji potrebama građana daje centralno mjesto.

Bonus video: