Stoltenberg: Sankcije i reakcije Rusije na pristupanje Crne Gore biće neopravdane

"NATO i EU su doprinijeli miru i stabilnosti, sada će Crna Gora biti dio toga", rekao je Stoltenberg
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 12:20h

Potpisivanjem Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO je dokaz da Alijansa nastavlja da gradi stabilnost na Balkanu, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da će u sjedištu Alijanse u Briselu "sjutra dočekati premijera Crne Gore Mila Đukanovica i potpisati Protokol o pristupanju".

"Crna Gora će od sjutra učestvovati na svim sastancima kao promatrač. Kada sve članice ratifikuju Protokol Crna Gora će postati član. Ovo će biti istorijski dan za NATO, Crnu Goru i stabilnost na Zapadnom Balkanu", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je to potvrda da su vrata Alijanse otvorena i da je ovo novi korak u "veoma uspješnoj politici proširenja NATO i EU".

"NATO i EU su doprinijeli miru i stabilnosti, sada će Crna Gora biti dio toga", rekao je Stoltenberg.

Upitan da li Crna Gora treba da organizuje referendum o članstvu i da li je sa crnogorskim zvaničnica razgovarao o najava Rusije da će zbog proširenja preduzeti mjere, ekonomske sankcije, Stoltenberg je rekao da je fundamentalni princip da svaka nezavisna, suverena država bira svoj put.

"Crna Gora je kao suverena država odlučila da želi da bude dio NATO. 28 članica je odlučilo da je prihvate kao članicu i vjerujem da nema razloga da se to pravo pokuša uskratiti Crnoj Gori. Svake sankcije i reakcije Rusije biće neopravdane. Crna Gora treba samostalno da odluči da li će odluku o članstvu donijeti u demokratski izabranom parlamentu ili na drug način", rekao je Stoltenberg.

Bonus video: