Krivokapić razriješen, izglasana Vlada izbornog povjerenja

Poslanik DF Andrija Mandić rekao je da poslanici tog saveza nijesu glasali za smjenu Krivokapića već da su svoje glasačke listiće učinili nevažećim
119 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.05.2016. 00:42h

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su kasno večeras Leks specijalis, poseban zakon zakon na osnovu kog će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima kao i Vladu izbornog povjerenja, dok je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razriješen funkcije.

Inicijativu za smjenu Krivokapića je ranije podnio DPS i klub manjinskih partija.

Za smjenu Krivokapića, glasala su 43, poslanika, jedan je bio protiv, a 18 glasačkih listića su bili nevažeći.

Predsjedavanje je preuzeo Milutin Simović (DPS) koji se zahvalio Krivokapiću.

Poslanici DF-a, SNP-a, SDP-a, Demosa i Građanskog pokreta URA napustili su sjednicu kada je Simović preuzeo predsjedavanje od Krivokapića.

Poslanik DF Andrija Mandić rekao je da poslanici tog političkog saveza nijesu glasali za smjenu Krivokapića već da su svoje glasačke listiće učinili nevažećim.

Pored poslanika DPS-a, o povjerenju predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću glasali su poslanici DF-a, kluba manjinskih partija, Socijaldmeokrate i SNP-a izuzev Aleksandra Damjanovića koji je u glasačku kutiju ubacio prazan listić.

Predsjednik Skupštine rekao je ranije da je za razrješenje potreban 41 glas.

Glasačke listiće nijesu uzeli Ranko Krivokapić, Mladen Bojanić, Miodrag Lekić, Obrad Gojković, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Radovan Asanović, Orlandić,Nik Đeljošaj, Dritan Abazović, Miloš Konatar, Rifat Rastoder, Draginja Vuksanović, Džavid Šabović, Izet Bralić i Raško Konjević.

Novica Stanić, Velizar Kaluđerović, Neven Gošović nijesu bili prisutni.

Odsutna je bila i Snežana Jonica (SNP).

Izglasan je i Leks specijalis, koji je podržalo 49 poslanika, 20 je bilo protiv, dok je šestoro bilo uzdržano.

Izglasana je i Vlada izbornog povjerenja. Potpredsjednici Vlade biće Miodrag Vujović i Petar Ivanović, ministar unutrašnjih poslova biće Goran Danilović, finanasija Raško Konjević, rada i socijalnog staranja Boris Marić, a poljoprivrede i ruralnog razvoja Milenko Popović.

Milorad Vujović izabran je za potpredsjednika Vlade, pošto je za njega glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Goran Danilović je izabran za ministra unutrašnjih poslova. Za njega je glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržanih. Protiv njega glasao je Zoran Jelić (DPS)

Novi ministar finansija je Raško Konjević. Za njegov izbor glasala su 53 poslanika, 23 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Boris Marić je izabran za ministra rada i socijalnog staranja. Njega su podržala 42 poslanika, protiv je bilo 16, dok je 12 poslanika bilo uzdržano.

Milenko Popović je izabran za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, pošto ga je podržao 41 poslanik, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade. Za njegov izbor glasao je 41 poslanik, 34 poslanika su glasala protiv, a dva su bila uzdržana. On je izabran zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore, da oni nijesu glasali za njega on ne bio izabran.

Novi potpredsjednici i ministri su nakon toga položili zakletve.

Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je da se za izbor Petra Ivanovića za potpredsjednika Vlade glasa prozivkom.

Dosadašnji ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja i finansija, Petar Ivanović, Zorica Kovačević i Radoje Žugić razriješeni su dužnosti. Protiv razrješenja Žugića i Kovačević glasala je poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Poslanik DF Slaven Radunović tražio je da se poslanici javno, prozivkom izjašnjavaju o izboru potpredsjednika Vlade i ministara.

U sali su glasali i poslanici Pozitivne Crne Gore koji nijesu učestvovali u raspravi o razrješenju Krivokapića

Rasprava i razrješenju Krivokapića koja je počela juče trajala je više od 10 sati.

DPS kao inicijator rasprave nije želio da obrazloži svoj predlog.

Krivokapić je rekao da su "poslije 110 godina parlamentarizma iste podjele, kratkovidosti, zarobljenosti u Crnoj Gori".

"Računao sam do večeras, a večeras sam počeo da sumnjam, da su neki zreliji i spremniji nego od Narodne sloge 1998. Žao mi je ako ne vidite koliko je blizu ponor, da u 21, vijeku ostvarujete nacionalne ciljeve iz 19.vijeka", kazao je Krivokapić obraćajući s poslanicima.

"Glavna vijest nije prelazna Vlada, ni predsjednik parlamenta, nego da nam je pao kreditni rejting i da nećemo moći da vraćamo kredite. Čak ni Sveto, on je neumitnost koja slijedi one koji su kršili zakon, za godinu, dvije ili tri", rekao je Krivokapić u završnom obraćanju kolegama poslanicima, prije glasanja o inicijativi za njegovo razrešenje.

Krivokapić je poručio DF-u da pomaže DPS, zapitavši zbog čega im je interes isti.

"Problem Crne Gore je demokratija, sve je u rukama jednog čovjeka", kazao je Krivokapić.

Nakon njegovog izlaganja objavljena je pauza kako bi se pripremilo glasanje.

Pri izlasku iz sale poslanici SDP-a Džavid Šabović DF-a Koča Pavlović razmijenili su optužbe o tome ko radi za DPS.

Šabović je rekao Pavloviću da "radi za Mila", dok je on uzvratio pitanjem " a za koga si ti svih ovih godina radio".

Nebojša Medojević je prišao i zamolio kolege da se smire, razdvajajući ih.

Dritan Abazović (URA) je ranije rekao da DPS nije nepobjediva i da je obaveza svih koji su ušli u sporazum da obezbijede slobodne izbore.

"Ja vjerujem da ćemo 9. oktobra zajedno slaviti. To će biti najveća pobjeda od referenduma 2006. godine", rekao je Abazović

On je kazao da novi ministri nemaju 100 dana i da će morati da počnu odmah da rade.

Kazao je da nije dobro da se smijeni predsjednik parlamenta, iako je "bio na listi koja je krala za sebe i druge" na izborima.

Rifat Rastoder (SDP) ocijenio je da se traži razrešenje predsjednika Skupštine koji je podigao Skupštinu od vladinog servisa u u bespogovornog vladinog kontrolora.

On je rekao i da je glasanje "puka formalnost" i legitimizacija političke savjesti zbog čega poslanici SDP-a neće ni uzeti glasačke listiće.

Srđan Milić (SNP) rekao je da nikada nije glasao za izbor Krivokapića, podsjećajući na njegove "političke grijehe".

On je objasnio da ne pravi razliku između Krivokapića i premijera Mila Đukanovića.

Poslanik Demosa Goran Danilović rekao je da neće glasati za smjenu Krivokapića, kako bi se pokazala "nova parlamentarna većina".

Izrazio je nadu da će od oktobra biti neko novi na mjestu predsjednika parlamenta.

"Volio bih da se u ovom izboru može neko izabrati bez glasova DPS-a, ali to je nemoguće, volio bih da to možemo i bez vas", rekao je Danilović, koji je kandidat za ministra.

Andrija Mandić(DF) je rekao da je ovo bila velika noć.

"Ako nijesmo uspjeli da oborimo Mila Đukanovića, uspjeli smo da oborimo njegovog saradnika", kazao je Mandić.

On je optužio Krivokapića da je zaštitio Đukanovića kada nije pristao da izađe na ulicu i priključi se DF-u, te da je premijer sada na vjetrometini i da će ga DF uskoro srušiti.

Mandić je rekao da je njihov politički interes da SDP ne pređe cenzus i uđe u parlament.

Krivokapić je tokom sjednice poručio poslaniku DPS-a Obradu Stanišiću da je i dalje na drugoj najbitnijoj poziciji u DPS Svetozar Marović.

Izvor "Vijesti" tvrdi da Marović neće odgovarati kao šef kriminalne grupe, već za krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Knežević: Ko je od političara iz vrha vlade ili DPS-a planirao likvidacije lidera DF-a?

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević govorio je o izjavama Krivokapića o premijeru Milu Đukanoviću.

"Milo je svake godine bolji'. Pogađajte ko je ovo rekao, a nije Beba Džaković? Vi, gospodine Krivokapić", rekao je Knežević.

"Dakle, od oca nacije do političke halucinacije", kazao je on.

„Oni su krali zajedno sa Vama i za Vas“, kazao je poslanik DF.

„Tvrdite da su svi izbori od 1998. pokradeni što je dokaz da, kad ste dobijali mandate na listi koju je herojski vodio Milo Đukanović, Vi ste bili saučesnik u krađi. Odgovaralo vam je gospodo iz SDP-a. Skrivali ste se iza obnavljanja nezavisnosti i državnih simbola“, rekao je Knežević.

„Dok smo mi bili ganjani kao zvijeri, Vi ste ganjali međunarodnu karijeru. Vodili ste svitu, citrali Sartra, Helmuta Kola, predsjedavali OEBS-om, a DPS je kupio fakture kad ste popili kafu, cijeđenu pomorandžu i ispitivali da li čistačice bolje čiste kod Vas ili u Simovićevom kabinetu“, istakao je on

Knežević je kazao i da je nebitno hoće li Krivokapić ostati na čelu parlamenta i od njega zatražio da kaže sve što zna o protestima 24. oktobra.

„Ko je od političara iz vrha vlade ili DPS-a planirao likvidacije lidera DF-a? Ko je zadužio automate, heklere i pištolje da se proganjaju građani i lideri opozicije“, pitao je Knežević, a potom se obratio i Rašku Konjeviću koji je u vrijeme protesta bio ministar unutrašnjih poslova. Ustani i kaži sve što znaš!“, kazao je Knežević obraćajući se Krivokapiću.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković pozvao je kolege da glasaju za inicijativu te partije, dok je Milutin Simović (DPS) zapitao Krivokapića zašto do sada nije podnio ostavku.

Vuksanović: DPS-u nije problem predsjednik parlamenta,već Ranko Krivokapić kao predsjednik SDP-a

Draginja Vuksanović (SDP) ocijenila je da DPS-u nije problem predsjednik parlamenta,već Ranko Krivokapić kao predsjednik SDP-a

“SDP i Krivokapić svjedoci su mnogih neugodnih nedjela 25 godina. Mi nijesmo vodili politiku rat za mir,nijesmo deportovali Muslimane, nijesmo bili saučesnici Kaluđerskog Laza I Bukovice. U tome su učestvovali oni koji su napravili otklon od toga, a koji su preuzeli našu politiku. Nisu Krivokapić I SDP napravili štetu od 134 miliona eura državi prodajom KAP-a,mi nismo doneli odluku o prodaji 15.000 kvadrata “Solane” po ceni kvadrata jefitnijoj nego kafa u nekom lokalu. Nije tačno da smo mi zaustavili razvoj, mi smo htjeli, ali nismo imali podršku onih koji je trebalo u parlamentu, da spriječimo dalju poharu državnih resursa. U tome učestvuju oni koji se stide prošlosti i boje budućnosti. Mi smo se tome suprotstavljali I zato smetamo,” kazala je Vuksanović.

“Da li je moguće da na dan 10 godina obnove državnosti građani ne žive pristojno?” zapitala je ona, dodajući da SDP neće glasati I neće uzimati listiće, I da ishod tajnog glasanja može biti različiti.

Predrag Bulatović (DF) rekao je da bi oni zbog državnih simbola rado glasali za smjenu Krivokapića, ali da će o tome odlučiti jer nije sve tako jednostavno.

Bulatović je kazao da je Krivokapića upozoravao da pomaže Djukanoviću da stvori privatnu državu, a ne nezavisnu, i da je na to dobio odgovor da će lider SDP-a to kontolisati.

"Ovdje se odlučuje ne od 90-tih,već od dana povjerenja Vladi," rekao je Bulatović.

Almer Kalač (Bošnjačka stranka) optužio je predsjednika parlamenta da se pokušava namjetnuti kao lider opozicije, koristeći poziciju u parlamentu.

On je ipak pohvalio Krivokapićev doprinos parlamentarizumu, navodeći da je on nesporan.

Andrija Popović (Liberalna partija) je podsjetio da je 36 poslanika pokrenulo inicijativu za razrešenje predsjednika Skupštine.

On je podsjetio da je SDP uskratio povjerenje Vladi i time jednostrano raskinuo koaliciju na državnom nivou.

"Predstavnik opozicije ne moće biti na čelu parlamenta",rekao je Popović,pohvalivši ipak Krivokapićevo rukovođenje Skupštinom.

Poslanik Dritan Abazović (URA) rekao da mu je drago da je došlo do brakorazvodne parnice DPS i SDP, ali da su građani žrtve toga.

"Kako to biva u brakorazvodnim parnicama, žena za muža priča sve najgore, otvara se prljav veš i to nikome ne koristi. I istina je kad su u pitanju ova dva subjekta nikad se ne zna da kada će nastaviti tu ljubav. Naš stav je - niti smo postavljali, ni smenjivali Krivokapića. Mililm da je on (Krivokapić) odličan politički igrač, ali previše gnajvi loptu, ne želi da se dobacuje. Umjesto da on sruši DPS, a više puta mu je nuđeno, došao je u situaciju da oni smjene njega", rekao je Abazović.

Abazović je pohvalio predsjednika Skupštine, jer je pokrenuo parlamentarni dijalog, doveo šefa delegacije EU u Podgorici Mitju Drobniča, bio je najbolji predsjednik Skupštine posljednjih 12 godina.

Rekao je da nema parlamentarne diktature i da o tome pričaju oni koji su tu upali kao stažisti sa ulice, te da se ne može glasati partijski.

"Parlamentarci moraju biti autonomni i na neki način vi ste omogućili veći stepen autonomije kod poslanika", poručio je Abazović Krivokapiću, koji predsjedava sjednicom.

On je kazao da on i Konatar neće glasati. “Ako potegnu za tim, a verovatno zbog političke korupcije nećete imati potrebe za tim, da sa manje od 41 glasa smenite predsjednika parlamenta, sramotite državu” poručio je Abazović DPS-u.

Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da oni nikada neće oprostiti koaliciji DPS-SDP na tome šta je SDP uradio sa srpskom crkvom i jezikom, kao i oko priključenja NATO bez odluke parlamenta o tome.

Pohvalio je međutim Krivokapićev doprinos u jačanju nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, koja treba, kako je rekao da bude "i batina pritiv Vlade".

"I odbijam sa indignacijom da je ovo diktatura parlamenta, već smatram da ima podjele vlasti u državi koja treba da ide napred. Šta god da se desi imamo skupštinski parlamentarni život. Nakon glasanja očekivaćemo da sjutra vi ili neko drugi do kraja jula učini sve da ne umanjujemo značaj parlamenta kako bi sve relevatne partije izašle na izbore pod demokartskim izborima", rekao je Damjanović ne navodeći kako će poslanici te partije glasati povodom inicijative za smjenju šefa parlamenta.

"Okupismo se danas da smijenimo jedinog u državnom vrhu koji je jedini viiše od dvije decenije bio za nezavisnost", rekao je šef kluba SDP Džavid Šabović.

On je rekao da je Krivokapiću "velika mana što neko ili neko od njegovih ne steče nezakonito na račun države".

Šabović je kazao da ne može partija kojom rukovodi šef organizovane kriminalne grupe da trpi takvog nekog na čelu Skupštine.

"Kako da predsjedavaš kad ti brat nema banku, kad tužilaštvo u Bariju nije podiglo optužnicu, misliš da ti daje za pravo to što si predsjedavao najvećom parlamentarnom skupštinom u svijetu. To poručuje šef organizovane kriminalne politike", rekao je Šabović.

On je kazao da DPS-u ne smeta Krivokapić već neko ko je simbol nezavisnosti i prije 25 godina.

"On je sve što vi nijeste", rekao je.

Šabović je podsjetio da je premijer Milo Đukanović čestitao lideru SRS Vojislavu Šešelju izlazak iz pritvora Haškog Tribunala.

"Ne čuh ga juče da čestita izlazak iz Spuža onog drugog, šefa kriminalne grupe", naveo je Šabović.

On je pozavo časne kolege iz DPS da podrže Krivokapića.

Šef kluba Samostalnih poslanika Mladen Bojanić ironično je rekao da je situacija dramatična i da su oni zbog toga donijeli jedinstven stav.

"Cijeneći dramatičnost sjednice, klub samostalnih poslanika dati doprinos za rasplet ovoj drami. Govorim u ime kluba, od 11 poslanika ili 13, 6 odsto ukupnog broja u Skupštini. Cijeneći ozbiljnost i vaša ozbiljna lica, posebno DPS kome je ovo važnija tačka od izbora članova Vlade, naš jednoglasan stav je da je će svaki član našeg kluba donijeti odluku shodno svom poliitčkom uvjerenju, a imajući opšte dobro,što god to značilo. To znači da može da glasa za, protiv ili da uopšte ne glasa. Ovim stavom smo dali doprinos stepenu važnosti ove tačke, šta god značilo", rekao je Bojanić.

Da li će Krivokapić danas biti smijenjen zavisiće od tumačenja Poslovnika parlamenta.

Iz Pozitivne su najavili da neće učestvovati u raspravi o inicijativi za smjenu Krivokapića, ali da će glasati.

"Vijesti" su objavile da se dolazak Pozitivne očekuje, čime bi vladajuća koalicija trebalo da ima 41 glas, jer je Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) saopštio da on neće podržati smjenu. Upravo toliko glasova, po tumačenju SDP-a i dijela opozicije, mora da bude za razrješenje Krivokapića, jer je to većina ukupnog broja poslanika.

Međutim, u skupštinskom Poslovniku ne piše kojom se većinom razrješava šef parlamenta. DPS smatra da je Ustav jasan i da se u njemu navodi da je to "većina prisutnih, sem ako nije drugačije propisano", rekao je “Vijestima” politički direktor vladajuće partije Tarzan Milošević.

Za SDP to je znak, kako su nezvanično rekli "Vijestima", da DPS nema većinu za Krivokapićevu smjenu i da hoće manjinom da vlada i u Skupštini.

DPS i većina poslanika manjinskih partija su inicijativu za razrješenje podnijeli krajem februara, pošto je SDP glasao protiv povjerenja Vladi.

Na sjednici parlamenta, održanoj krajem 2010. godine, Krivokapiću je izglasano povjerenje nakon što je inicijativu za to podnijela opozicija. U zapisniku sa sjednice, kojom je rukovodio tadašnji potpredsjednik Željko Šturanović, piše da se "saglasno Poslovniku o razrješenju odlučuje tajnim glasanjem, glasovima većine prisutnih poslanika".

Da bi SDP istjerao opozicione partije na čistac, oni danas neće uzeti glasačke listiće, a tome se nadaju i od ostalih kolega, koji ne podržavaju inicijativu DPS-a. DF i SNP juče nijesu željeli da saopšte kako će se oni izjasniti, a Srđan Milić i Snežana Jonica ranije su najavili da će glasati za smjenu šefa parlamenta.

Jonica je u Italiji, pa neće ni biti u Skupštini, dok će većina poslanika te stranke vjerovatno biti neopredijeljena. Nezavisni poslanici takođe neće glasati.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Bonus video: