Han: Bez Crne Gore ništa od vizne liberalizacije

"Bio sam veoma jasan da je u demokratiji uvijek neophodan kompromis”, poručio je Han
5 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 08:11h

Bez ispunjavanja uslova koje je postavila Evropska unija, među kojima se ističe demarkacija sa Crnom Gorom, nema liberalizacije viza za Kosovo, poručio je komesar za proširenje i susjedske odnose Johanes Han poslije sastanka sa liderima partija na vlasti i opozicije, naglasivši da su u demokratiji neophodni kompromisi.

Visoki zvaničnici EU, među kojima je i Han, borave ovih dana na Kosovu kako bi pokušali da pronađu rješenje za spor vlade i opozicije oko granice sa Crnom Gorom.

Pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom trebalo bi da bude što prije riješeno u korist obje evropske zemlje, kazao je juče, poslije razgovora sa premijerom Isom Mustafom.

"Ja sam bio veoma jasan da je u demokratiji uvijek neophodan kompromis. To znači da svi i sa svoje strane daju nešto kako bi se osigurao zajednički rezultat", kazao je Han.

Prema njegovim riječima, upravo na kompromisu treba više raditi kada je u pitanju liberalizacija viza. "Ja sam bio veoma jasan - bez rješavanja nekih pitanja, neće biti liberalizacije viza", dodao je. Portal gazetablic.com piše, pozivajući se na svoje izvore sa sastanka, da su se predstavnici opozicionih stranaka usprotivili i izrazili snažno neslaganje da se izvrši ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Opozicija smatra da je demarkacijom sa Crnom Gorom Kosovo oštećeno za oko 8.000 hektara. Zbog toga su u subotu organizovali proteste, kojima je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Bonus video: