Fotelja Krivokapića u rukama Pozitivne

Prema informacijama “Vijesti”, dolazak Pozitivne se očekuje, čime bi vladajuća koalicija trebalo da ima 41 glas, jer je Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) saopštio da on neće podržati smjenu
109 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2016. 05:21h

Da li će predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić danas biti smijenjen zavisiće od tumačenja Poslovnika parlamenta i toga da li će se na sjednici pojaviti tri poslanika Pozitivne Crne Gore, koji su do sada bojktovali sjednicu.

Prema informacijama “Vijesti”, dolazak Pozitivne se očekuje, čime bi vladajuća koalicija trebalo da ima 41 glas, jer je Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) saopštio da on neće podržati smjenu. Upravo toliko glasova, po tumačenju SDP-a i dijela opozicije, mora da bude za razrješenje Krivokapića, jer je to većina ukupnog broja poslanika.

Međutim, u skupštinskom Poslovniku ne piše kojom se većinom razrješava šef parlamenta. DPS smatra da je Ustav jasan i da se u njemu navodi da je to “većina prisutnih, sem ako nije drugačije propisano”, rekao je “Vijestima” politički direktor vladajuće partije Tarzan Milošević.

Za SDP to je znak, kako su nezvanično rekli “Vijestima”, da DPS nema većinu za Krivokapićevu smjenu i da hoće manjinom da vlada i u Skupštini.

DPS i većina poslanika manjinskih partija su inicijativu za razrješenje podnijeli krajem februara, pošto je SDP glasao protiv povjerenja Vladi.

Rasprava i glasanje na tu temu biće danas. Na sjednici parlamenta, održanoj krajem 2010., Krivokapiću je izglasano povjerenje nakon što je inicijativu za to podnijela opozicija. U zapisniku sa sjednice, kojom je rukovodio tadašnji potpredsjednik Željko Šturanović, piše da se “saglasno Poslovniku o razrješenju odlučuje tajnim glasanjem, glasovima većine prisutnih poslanika”.

Da bi SDP istjerao opozicione partije na čistac, oni danas neće uzeti glasačke listiće, a tome se nadaju i od ostalih kolega, koji ne podržavaju inicijativu DPS-a. DF i SNP juče nijesu željeli da saopšte kako će se oni izjasniti, a Srđan Milić i Snežana Jonica ranije su najavili da će glasati za smjenu šefa parlamenta.

Jonica je u Italiji, pa neće ni biti u Skupštini, dok će većina poslanika te stranke verovatno biti neopredeljena. Nezavisni poslanici takođe neće glasati.

Bonus video: