Brisel: Usaglašen posljednji paket partnerskih ciljeva u okviru PARP-a

Učesnici sastanka su, kako se navodi, pozitivno ocijenili predstavljeni dokument, kao i cjelokupni napredak Crne Gore u oblasti odbrane, i izrazili očekivanje da će ona u narednom periodu iz kredibilnog partnera izrasti u pouzdanog saveznika
1 komentar(a)
PARP, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
PARP, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2016. 17:07h

U Briselu je danas usaglašen šesti i posljednji paket partnerskih ciljeva za Crnu Goru u okviru Procesa planiranja i revizije (PARP), koji će ona implementirati u statusu zemlje partnera, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Crnogorsku delegaciju je na sastanku u sjedištu NATO-a, kojim je predsjedavao direktor Direktorata za planiranje snaga Pol Savero, predvodio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović.

Mašulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavio rezultate sveobuhvatnih reformi sprovedenih u crnogorskom sektoru odbrane, o čijem kvalitetu najbolje govori pozivnica za punopravno članstvo u NATO, kao i planove za modernizaciju i unapređenje vojnih sposobnosti.

„On je naglasio da članstvo u Alijansi nije samo privilegija, već da nosi i značajne odgovornosti, koje je Crna Gora spremna da preuzme“, kaže se u saopštenju.

Mašulović je podsjetio da će u četvrtak, u sjedistu NATO-a, biti potpisan Pristupni protokol, „čime ovaj 19. maj postaje značajan datum za moderno crnogorsko društvo“.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, pozitivno ocijenili predstavljeni dokument, kao i cjelokupni napredak Crne Gore u oblasti odbrane, i izrazili očekivanje da će ona u narednom periodu iz kredibilnog partnera izrasti u pouzdanog saveznika.

„Istovremeno, izrazili su nadu da će se finalni korak do punopravnog članstva Crne Gore u NATO, realizovati u što skorijem roku“, dodaje se u saopštenju.

U crnogorskoj delegacij bili su savjetnici u Misiji Crne Gore pri NATO, Marina Otašević, Radmila Perović i potpukovnik Toni Sič.

Bonus video: