Popović: FK "Budućnost" nije ni Real ni Barselona

Popovićeva od nadležnih nije dobila odgovor na pitanje da li je Poreskoj upravi za FK "Budućnost" uplaćeno 522.076 eura, shodno usvojenoj Odluci Skupštine iz 2014. godine
0 komentar(a)
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.05.2016. 15:31h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su predlog odluke o prenosu prava raspolaganja Vladi nad osam poslovnih prostora, radi izmirenja duga od 1,2 miliona eura za poreze i doprinose "Parking servisa" i FK "Budućnost" prema Poreskoj upravi.

"Parking servis" za poreze i doprinose duguje 573.797, a FK "Budućnost" 669.446 eura.

Vrijednost poslovnih prostora, koji se nalaze na južnoj tribini Gradskog stadiona, prema izvještaju Direkcije za imovinu, iznosi 1,3 miliona eura.

Direktor "Parking servisa" Nusret Canović je kazao da je kumulativni dug nastao u nekoliko posljednjih godina, uključujući i 2015.

"Pola prošle godine smo bili van sistema i ostali uskraćeni za prihode od doplatnih karata i sms-a. Redovno smo izmirivali obaveze prema radnicima i državi u jednom dijelu, tako da smo u 2015. uplatili 230.000 doprinosa i poreza na plate, oko 200.000 PDV-a...", kazao je Canović, navodeći da ove godine posluju bez gubitka.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je zamjerila što u Izvještaju o radu "Parking servisa" za 2015. godinu ne piše da imaju toliki dug za neplaćene poreze i doprinose.

Popovićeva od nadležnih nije dobila odgovor na pitanje da li je Poreskoj upravi za FK "Budućnost" uplaćeno 522.076 eura, shodno usvojenoj Odluci Skupštine iz 2014. godine.

"Ako je uplaćeno, kako je moguće da je za dvije godine nastao novi poreski dug po osnovu neisplaćenog poreza na lična primanja i doprinose? FK "Budućnost" nije ni Real ni Barselona. Postoji sumnja da ovaj iznos nije pošao Poreskoj upravi", kazala je odbornica Demokrata.

Popovićevu je takođe zanimalo kada je i kome prodato 10 odsto FK "Budućnost", jer je, prema podacima iz 2014. godine, Glavni grad imao 99,98 odsto vlasničkog udjela.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je odgovorio da je Glavni grad 90 odsto vlasnik FK "Budućnost", te da su preostalih 10 odsto raspodijelili NVO "Varvari" (dva odsto) i bivšim igračima i zaposlenima kluba (osam odsto).

"To još nije realizovano, ali ta odluka postoji. To se vodi na nas, jer još nije sudski završeno", objasnio je Suhih.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je kazao da "Parking servis" može ponovo zapasti u blokadu, jer je važeća odluka o parkiranju nelegalna .

"Jednostavnom žalbom Sudu za prekršaje građani mogu da obore 98 odsto kazni za parking... Vi obavezujete građane da plaćaju parking mobilnim telefonom... Ako me Ustav i zakon obavazuje da imam mobilni kao sredstvo za plaćanje, jedva čekam da vidim to obrazloženje Suda za prekršaje", kazao je Rakčević.

Canović je odgovorio da je plaćanje sms-om, najpovoljniji način, koji je uveden da bi se građanima olakšalo plaćanje. Drugi gradovi taj sistem ne uvode, jer je, kako je ocijenio, veoma skup.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je kazao da su iniciranjm odluke konstatovali da postoje problemi, te da je ovo način da se ti problemi riješe.

"Daleko od toga da to vidimo kao prikrivanje podataka, jer su podaci vrlo precizni... Ne rješavamo imaginarne probleme za imaginarne kolektive, nego za dva privredna društva koja smo osnovali ili čiji smo vlasnici", kazao je Vešović.

Odbornici su, između ostalih, usvojili i programe rada društava i službi grada za prošlu godinu.

Odbornici su usvojili i predloge odluka o zaradama lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština i o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu.

Odbornica Demosa Maja Vučelić je ocijenila da su zarade lokalnih službenika i namještenika u znatnom zaostatku od lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština.

"Je li u redu da menadžment Glavnog grada ima koeficijent od 18 do 24, a da službenici i namještenici imaju od 2, 6 do 6, 5. Napravili ste jaz u zaradama... ", kazala je Vučelić.

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je kazao da su za određene lokalne funkcionere propisali niže koeficijente od onih koje su dobili u vidu instrukcija od MF-a, kako nekim funkcionerima ne bi bile drastično povećane zarade.

Bonus video: