Snežana Matijević gradonačelnica Tivta

Najavila je nastavak aktivnosti na daljem ekonomskom i društvenom napretku Tivta, jednakost i „otvorena vrata svim građanima bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost“
287 pregleda 16 komentar(a)
Snežana Maijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Maijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.05.2016. 11:46h

Primarijus dr Snežana Matijević (DPS) nova je predsjednica Opštine Tivat – odlučili su danas odbornici u lokalnom parlamentu.

Pored DPS koja sa 17 odbornika ima natpolovičnu većinu, za izbor Matijevićke, prve gradonačelnice u istoriji Tivta, glasalo je i 4 odbornika SD i jedan odbornik BF.

Odbornici SNP, SDP, HGI i Arsenala za Tivat nisu prisustvovovai sjednici SO.

Nakon skoro 20 godina Tivat je u Matijevićki, dosadašnjoj direktorici Doma zdravlja i profesorki Medicinskog fakulteta u Podgorici, dobio prvog gradonačelnika koji je zaista rodom iz tog grada.

Prethodno su na čelu Tivta bili kadrovi rodom sa Cetinja, Nikšića i Žabljaka, pa je izbor Matijevićke danas pozdravio i dio opozicije.

„Imali smo dilemu da li da glasamo za dokazanog stručnjaka i dobrog čovjeka ili da glasamo protiv DPS. Ipak smatramo da je Snežana Matijević toliko veliki čovjek i stručnjak da ima pravo da jednom bude i na pogrešnoj strani, pa će je BF podržati.“- kazao je Andrija Petković (Bokeški Forum) dodajući da nova gradonačelnica pred sobom ima dva puta – „dosadašnji put srama kojim je išao tivatski DPS i koji nipodaštavaju starosjedioci ili drugi put kojim se rijetko išlo, da se štiti domicilno stanovništvo i interesi Tivta“.

„Na ovom drugom putu BF će vas aspolutno i punog srca podržavati.“- poručio je Petković novoj gradonačelnici dok je Zdravko Mitrović (SD) kazao da glasaju za Matijevićku „jer je to bila želja građana Tivta koju su oni pokazali na izborima 17.aprila“.

„Znajući dosadašnji njen rad, smatramo da će ona i kao gradonačelnica dobro raditi i da ćemo za 4 godine imati bolji i ljepši Tivat.“- podvukao je Mitrović.

Lijepe riječ ljudske i profesionalne reference Matijevićke imali su i DSS i TA, ali su njihovi odbornici ipak izašli iz skupštinske sale prije glasanja.

Mirko Kovačević (TA) kazao je da pred Matijevićkom stoji veliki izazov jer će se po njemu, već na jesen pokazati da je „lažna slika aspolutne moći DPS koju ste na izborima u Tivtu stvorili nezapamćenom harangom i mješavinom sicilijanskih i sjevernokorejskih metoda“.

„Očekuje nas nastavak rasprodaje i ovoga malog što nam je ostalo i vidjećemo kako će Matijevićka i tivatski DPS reagovati kada naprimjer, dođe nalog da se proda aerodrom.Sumnjam da ćete umjeti da se oduprete naredbama iz Podgorice koje nisu u interesu Tivta. Vidjećemo kakav će biti i tim oko vas i da li neko želi da vas samo iskoristi kao figuru, a da iz pozadine on vuče sve konce.“- poručio je Kovačević novoj gradonačelnici dok je Mimor Abović (TA) kazao da Matijevićku „kao damu iz starotivatske porodice domicilno stanovništvo posebno uvažava“ i naglasio da „kada su u pitanju njeni ljudski i profesionalni kvaliteti, nema spora da ona zaslušuje da bude gradonačelnica“.

„Za DPS je njeno imenovanje mudar potez, ali nisam siguran koliko je mudar za Snežanu Matijević lično jer je kao gradonačelnicu, očekuju teški, pa i opasni dani.“- kazao je Abović nabrajajući visoku zaduženost Opštine i velike apetite centralnih vlasti i kontroverznih investitora i biznismena za preuzimanje posljednjih većih ovdašnjih ekonomskih resursa – aerodroma i morske obale.

„Bojim se da i pored vaše najbolje želje, nećete moći da se sa tim izborite i da za Tivat uradite ono što biste vi lično možda i željeli, jer ste vezani lancima iz Podgorice, partitokratijom i krupnim finansijskim kriminalom koji stanuje u ovoj zgradi. Uvijek ćete imati podršku TA kada budete radili nešto dobro za Tivat.“- obećao je gradonačelnici Abović.

SO je je danas, glasovima DPS i SD izmenovala nove sastave odbora i drugih radnih tijela Skupštine u kojima DPS ima po 4, a SD jednog predstavnika. Po dva mjesta u svakom tijelu ostavljena su za opoziciju o čemu se oni imaju naknadno izjasniti.

Dokazana u profesiji, voljna za političku utakmicu

Prim.dr. Snežena Matijevič rođena je 1963 u Kotoru i ima impresivnu stručnu biografiju iz domena stomatlogije u zemlji i inostranstvu.

Diplomirala je, a kasnije odbranila magistarsku i doktorku disertaciju na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Deset godina vodila je tivatski Dom zdravlja, govori engleski jezik, udata je i majka je dvoje djece.

Zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, Matijević je kazala da joj je to „čast, velika obaveza i odgovornost“.

Najavila je nastavak aktivnosti na daljem ekonomskom i društvenom napretku Tivta, jednakost i „otvorena vrata svim građanima bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost“.

„Sa svojim timom saradnika težiću boljitku svih koji živimo u Tivtu i interes grada i stanovništva biće mi na prvom mjestu. Za svaku riječ kritike, sugestije i pohvale biću zahvalna jer će to biti input kako raditi ispravno. Jedino kroz takav vid saradnje sa građanima, NVO, mjesnim zajednicama i svim drugim institucijama, možemo zajedno doprinijeti napretku grada.“- kazala je Matijević dodajući da sa posebnim emocijama i ponosom, kao prva gradonačelnica u istoriji Tivta, stupa na čelo grada u kojem je odrasla.

Bonus video: