Glasaće se i bez dolaska Đukanovića

Krivokapić je juče premijerov izostanak okarakterisao ka neprimjeren, i dodao da Đukanović omalovažava Skupštinu, postavlja sebe iznad Ustava
26 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2016. 05:44h

Poslanici u parlamentu najvjerovatnije će danas glasati o usvajanju Sporazuma o uslovima za fer izbore, i to bez prisustva premijera Mila Đukanovića.

Poslanici Demokratskog fronta, URA, Demosa, SDP-a i manjinskih partija, bez uključivanja DPS-a, juče su raspravljali o kadrovskim rješenjima u vladi. Danas će voditi raspravu o povjerenju predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića. Nakon toga će se glasati o usvajanju leks specialisa kojim će početi primjena Sporazuma, razrješenju ministara i imenovanju novih, kao i o Krivokapićevoj funkciji.

Premijer, koji se juče kao predlagač razrješenja aktuelnih i imenovanja novih ministara nije pojavio u Skupštini je najavio da će poslanički klub DPS-a biti prisutan na glasanju. “Ono što želim da potvrdim i da odagnam sumnju jeste da će poslanički klub DPS-a u trenutku glasanja biti u parlamentu i glasati za predlog premijera”, rekao je on. Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću nisu željeli da potvrde ili demantuju da Đukanović neće doći, već su kazali da je premijer sve rekao u emisiji “Živa istina”.

Krivokapić je juče premijerov izostanak okarakterisao ka neprimjeren, i dodao da Đukanović omalovažava Skupštinu, postavlja sebe iznad Ustava. Premijer je kao predlagač razrješenja ministara i imenovanja novih imao ustavnu obavezu da juče bude u parlamentu. “Parlament nastavlja rad uprkos činjenici da mimo ustavnog običaja sjednici neće prisustvovati predstavnici vlade i to je presedan koji se ne smije ponoviti”, rekao je Krivokapić. On je dodao da je ukupna situacaja u Crnoj Gori u stanju političke neredovnosti i kriznosti. “Tako da se moramo pilagođavato onome što će dati poseban rezutat bez obzira što neke stvari nijesu bile prihvatljive ni po Ustavu ni po zakonu”, rekao je predsjednik Skupštine.

Poslanici SNP-a nisu željeli da prisustvuju sjednici jer se premijer nije pojavio iako je imao obavezu.

Funkcioner URA Dritan Abazović tokom rasprave je rekao da kandidatura Petra Ivanovića za potpredsjednika Vlade, što je predložio premijer ne može da bude dio paketa, i da o tome treba odvojeno glasati.

Funkcioner DF-a Andrija Mandić rekao je da je Crna Gora pod komandom određenih ambasada koje upravljaju ucijenjenim ljudima iz vlade i usmjeravaju tokove kako bi se spasao Đukanović. Poslanici DPS-a juče su parlamentu dostavili inicijativu za smjenu potrpedsjednika parlamenta iz DF-a.

Neka premijer ispita Vujovića na engleskom

Abazović je juče, komentarišući ocjene premijera da Milorad Vujović nije kompetentan za ministra poljoprivrede, jer između ostalog ne zna engleski, pozvao Đukanovića da on lično ispita Vujovićevo znanje engleskog.

"Pristajemo da Đukanović testira Vujovićevo znanje engleskog. Ako ne položi, pristajemo da propadne sporazum“, rekao je Abazović.

On je dodao da Đukanović pokušava da nakon incidenta sa DF-om sebe predstavi kao žrtvu. „To nije tačno. Ja sam svjedok, on je pozivao na fizički obračun“, istakao je Abazović.

Bonus video: