Završena rasprava o predlogu o izmjenama u sastavu Vlade

Šef parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da je neprimjereno da se ne pojave premijer i predstavnici Vlade
63 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2016. 17:16h

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su današnju raspravu o predlogu premijera Mila Đukanovića o izmjenama u sastavu Vlade, a sjednica Skupštine biće nastavljena sjutra.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Sjednici nijesu prisustvovali Đukanović i predstavnici Vlade, kao ni poslanici Demokratske partije socijalista.

Krivokapić: Neprimjereno je da se premijer i Vlada izdižu iznad Ustava

"Crnogorski parlament nastavlja rad uprkos činjenici da mimo ustavnog običaja sjednici neće prisustvovati predstavnici Vlade i to je presedan koji se ne smije ponoviti, kazao je ranije danas Krivokapić.

On je kazao da će danas biti suštinska rasprava u novim okolnostima bez presedana.

"Ukupna situacaja u Crnoj Gori je u stanju političke neredovnosti i kriznosti tako da se moramo pilagođavato onome što će dati poseban rezutat bez obzira što neke stvari nijesu bile prihvatljive ni po Ustavu ni po zakonu”, rekao je Krivokapić nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

On je naveo da će parlament nastaviti rad uprkos činjenici da mimo ustavnog običaja na sjednici neće biti predstavnika Vlade.

“Shvatili smo svi da je to presedan koji se više ne smije ponoviti. Ali u okolnostima kada je pitanje stabilnosti na dnevnm redu i kada je bitno postići ostavarenje sporazuma koji su popisali politički subjekti, odluka je da se i u tim uslovima nastavi sjednica”, kazao je Krivokapić.

On je ocijenio nerimjerenim da premijer i Vlada iskazuju tako neuvažavanje parlamenta i da se izdižu iznad Ustava, ali je, kako smatra, ostvarenje sporazuma važnji cilj. “Očigledno da među potpisnicima Sporazuma ima onih koji bi opstruirali njegovu finalizaciju, odnosno formiranja prelazne vlade”.

Upitan da prokomentariše šta znači redukovano učešće poslanika DSP-a, Krivokapić je kazao da ne zna šta to znači

“Da ne bismo ušli u tu zamku, dogovor je da se nastavi rad bez predsjednika Vlade i u tako nereguralnom stanju da se ovih dva dana u normalnoj atmosferi završi rasprava i glasa o sve tri tačke dnevnog reda”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da će poslanici Demokratske partije socijalista prisustvovati sjednici.

Upitan da prokomentariše šta znači redukovano učešće poslanika DSP-a, Krivokapić je kazao da ne zna šta to znači. “Narod bira poslanike da ih predstvalju u punom kapacitetu”.

Na pitanje da li je DPS podnio inicijativu za razrješenje potpredsjenika parlamenta, Branka Radulovića, Krivokapić je odgovorio da do njega nije stigla takva inicijativa.

On se, u ime Skupštine zahvalio građanima Crne Gore koji su učestvovali u potrazi za 11-ogodišnjim Ogjenom Rakočevićem, kao i medijima što su mobilizovali javnost.

“Njegova smrt je tragičan događaj za familiju, ali je događaj koji je ujedinio Cru Goru. On je pokazao da Crna Gora ima solidarnosti, snage i čestitosti”, kazao je Krivokapić.

Sjednica je počela u petak, ali je prekinuta zbog incidenta kada je Đukanović izašao za skupštinsku govornicu da obrazloži predlog, a poslanici Demokratskog fronta (DF) ga prekinuli uvredljivim skandiranjem.

Đukanović je u nedjelju, poručio da neće prisustvovati današnjoj sjednici, ali da će poslanici Demokratske partije socijalista biti u sali u trenutku glasanja i podržati njegov predlog.

On je ocijenio da javna opomena poslanicima DF-a, koju im je uputio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nije adekvatna mjera, i dodao da se uprava parlamenta pokazala kao krajnje neodgovoran domaćin, koji nije zaštitio integritet Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Sjednici nije prisustvovao Đukanović, kao ni predstavnici Vlade. U plenarnoj sali nijesu ni poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, rekao je da je poslanički klub te stranke neće učestvovati u raspravi kada nema predlagača, dodajući da se teško može voditi dijalog kad druga strana nije prisutna.

Poslanik Andrija Mandić rekao je da niko iz Vlade ne želi da dođe i suoči argumente sa njima.

„Danas je Crna Gora podijeljeno društvo, koje se suočava sa mnogim problemima, ekonomskom, politićkom, moralnom, dugovnom krizom. Danas je Crna Gora pod komandom određenih ambasada koje upravljaju sa ucijenjenim ljudima iz Vlade i usmejravaju tokove i, siguran sam, učestvuju u izgradnji ovog sporazuma koji je sporazum za odbranu DPS-a i njenog lidera“, rekao je on.

Mandić je ocijenio da je „tehnika manipulacije ovog režima da je nemoguće promijeniti ovaj režim, nego da treba napraviti mršavo poravnanje sa ljudima koji su pljačkali Crnu Goru“.

„Ne treba da pristanemo lažne kompromise nego dda se tome suprotstavimo“, kazao je on i pozvao premijera da dođe u parlament i razgovara sa Demokratskim frontom, opozicijom koja, kako je rekao, nije ušla u njegovu igru.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da u Crnoj Gori Vlada duboka kriza koja zahtijeva odgovore, dodajući da su zaključili da u ovoj kompleksnosti treba dati prednost izborima i da velika demokratska pobjeda Crne Gore treba da se desi na izborima.

„Tačno je da je situacija tupična, zato je Vlada koja će se formirati atipična“, kazao je on, dodajući da ne sumnja da će ovo biti situacija koja neće biti jasna mnogim građanima do momenta kad počnu da rade.

Prema njegovim riječima, suštinski je bitno kako će se raditi u toj Vladi.

Lekić je poručio da će Demos ozbiljno raiti na sa kolegama koje su se opredijelile da učestvuju.

Džavid Šabović iz Socijaldemokratske partije rekao je da nije glasoa ni postojeću Vladu. „Glasao sam i protiv povjerenja ovoj Vladi koja se pokušala spasiti političkom korupcijom, a, kao što danas vidimo, nije uspjela“.

On je rekao da će glasati da se takva Vlada mijenja boljom, dodajući da ra nije kakva bi želio da je, ali da je bolja od postojeće.

Genci Nimanbegu iz Force smatra da sporazum dovesti do kvalitetnije integracije u Evropsku uniju i NATO , navodeći da će glasati za predlog i sporazum.

Poslanik Dritan Abazović smatra da je ponašanje Vlade, čiji predstavnici nijesu došli na sjednicu, skandalozno i da na taj način pokazuju nepoštovanje prema parlamentu.

On je kazao da je DPS najmanje željela sporazum i najviše ga opstruirala.

Abazović je poručio da kandidatura Petra Ivanovića za potpredsjednika Vlade ne može da bude dio paketa i zamolio Krivokapića da ne bude zajedničko glasanje za ono što je dio sporazuma i ono što je dio, kako je rekao, kombinatorike.

„Pozvao bih sve građane Crne Gore da pomognu, da ono štio su njihova saznanja vezano za manipulacije da kažu, da vidimo možemo li nešto da procesuiramo, saglasan sam sa Lekićem u ta četiri mjeseca treba da demonstriramo da se može upravljati na drugačiji način“, rekao je on.

Suljo Mustafić kazao je da Bošnjačka stranka želi stabilizaciju političkih prilika i smirivanje tenzija i da se uvijek zalagala za dogovor.

On je poručio da će se prikloniti većini i dati šansu nesporazumu.

Mustafić je ocijenio da Pozitivnoj Crnoj Gori pripada posebno priznanje jer je dala ključan doprinos stabilizaciji političkih prilika.

Kako je rekao, partije koje su dale predloge predstavljaju manji dio opozicije, dodajući da je u Vladi trebalo da se nađe i Pozitivna.

Bonus video: