Vujović: Povlačenje DPS-a iz Skupštine bi bio najgori mogući scenario

Stevo Muk iz Instituta Alternativa i Zlatko Vujovic iz CEMI-ja ipak se nadaju da posljednji događaji u skupštini neće uticati na realizaciju politčkog sporazuma o fer i slobodnim izborima, uz poruku da bi vlada izbornog povjerenja trebalo što prije da bude izabrana
18 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Zlatko Vujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 14.05.2016. 17:23h

Odgovornost za jučerašnji incident u parlamentu dijele poslanici Demokratskog fronta i premijer Milo Đukanović ocjenjuju analitičari.

Stevo Muk iz Instituta Alternativa i Zlatko Vujovic iz CEMI-ja ipak se nadaju da posljednji događaji u skupštini neće uticati na realizaciju politčkog sporazuma o fer i slobodnim izborima, uz poruku da bi vlada izbornog povjerenja trebalo što prije da bude izabrana.

„Njihov cilj je da sebe predstave, ja bih rekao kao jedinu pravu, istinsku, tvrdu opozciju. To je jedna stvar, drugo da na taj način marginalizuje druge umjerene građanske opozicione stranke i treće da do kraja dovede u pitanje sam sporazum o fer izborima, izbor nove vlade i lex specijalis“, kazao je Muk.

„Ovaj incident neće oslabiti poziciju Đukanovića, odnosno DPS, i smanjiti njihov rejting. Ali će na neki način biti udar, na prije svega DEMOS, koji privlači najveći broj pristalica nekadašnjeg jedinstvenog DF“, rekao je Vujović.

U analizi jučerašnjeg incidenta, odgovornnost sa Frontom dijeli i premijer Đukanović.

„ Zaista nešto što ne priliči našem parlamentarnom životu. Nešto što je bilo neprimjereno, nekulturno, nasilno, nevaspitano. Ali nijesu oni sami bili u tome, i predsjednik vlade odogovarajući im istom mjerom, dao je jedan isti takav nepotreban prilog tim mučnim scenama u parlamentu“, kazao je Stevo Muk.

„Ni sam premijer nije reagovao u skladu sa kako bi možda trebao da izgleda u trenutku", rekao je Vujović.

Sagovornici TV Vijesti upozoravaju da bi podizanje političkih tenzija, moglo dovesti u pitanje realizaciju političkog sporazuma o fer izborima.

„Ono što ne bih želio da vidim jeste da DPS iskoristi ovaj incident i povuče se iz parlamenta, odnosno odloži usvajanje zakona o lex specijalisu i i formiranje nove vlade, to bi bio najgori mogući scenario“, kazao je Vujović.

„Ja mislim da se ovaj proces mora nastaviti, da se mora ubrzati proces imenovanja nove vlade, odnosno novih opozicionih ministara. Mislim da to treba što prije da se desi. Druga stvar je nastaviti parlamentarni rad i usvajanje zakona, jer su mnogi zakoni na čekanju. I treća stvar treba raditi sve ono što doprinosi da izbori budu fer i demokratski“, dodao je Muk.

Muk i Vujović naglašavaju da se tenzije moraju smiriti a politička pitanja rješavati u institucijama, ali i da sankcije moraju snositi svi učesnici incidenta.

Bonus video: